Sinir sisteminin sağlığını korumak için yapılması gerekenler nelerdir

Sinir sisteminin sağlığını korumak için yapılması gerekenler nelerdir
Sinir sisteminin sağlığını korumak için yapılması gerekenler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sinir sisteminin sağlıklı yapısının korunması için dengeli ve yeterli beslenme önemlidir. Uzun süreli dengesiz beslenme sinir hücrelerinin gelişimini ve çalışmasını yavaşlatarak önemli beyin hasarlarına yol açabilir. Özellikle B grubu vitaminleri, E vitamini, demir, çinko, magnezyum gibi mineralleri içeren besin maddelerinin tüketimi beyin sağlığı açısından önemlidir.

Oksijenin taşınmasında görevli olan alyuvarların yapısındaki hemoglobinin yapımı için demir minerali gereklidir. Demir mineralinin besinlerden emilimi için C vitamini açısından zengin besinler alınmalıdır. Protein içeriği yüksek besinlerin ve bol suyun tüketilmesi beyin sağlığı açısından çok önemlidir. Kurşun, cıva, kadmiyum gibi ağır metallerin besinler yoluyla alınması çocuklarda zekâ geriliğine, refleks ve davranış bozukluklarına neden olur.

Beyin hücrelerinin zarar görmesinin diğer etmeni strestir. Stres, enfeksiyon hastalıkları, antidepresan ve antihistaminik ilaçlar, hijyen kurallarına dikkat etmeme sinir sisteminin sağlıklı yapısına zarar vermektedir. Yüksek tansiyon, beyin dokularına zarar verdiğinden aşırı tuz ve doymuş yağ tüketiminden uzak durulmalıdır.

Düşünce gücünü artıran beyin faaliyetlerinin yapılması, beyne kan akışını ve dolayısıyla oksijen girişini artırır. Bu nedenle düzenli spor yapılması da beyin sağlığı açısından önemlidir. Düzenli uyku güne zinde başlamaya, öğrenme kapasitesinin artmasına, hafızanın güçlenmesine yardımcı olur. Kültürel faaliyetleri takip etmek, sanat etkinliklerine katılmak ve hobiler edinmek sinir sisteminin sağlıklı yapısının korunması açısından önemlidir.

Sinir sisteminin zarar görmesine neden olan etmenler sigara, alkol ve uyuşturuculardır. Alkol, beyin hücrelerini öldürdüğünden zamanla beyin küçülür. Mantıklı düşünme, karar verme ve hafıza gücü zayıflar. Uyku bozuklukları oluşur. Uyuşturucu maddeler ise beyin ve akıl sağlığının en önemli düşmanıdır. Erken bunama, halüsinasyonlar, uykusuzluk, zekâ ve hafıza kayıpları uyuşturucu kullananlarda en sık rastlanılan durumlardır.

Kişilerin davranışlarını kontrol etmesi, isteklerine karşı koyabilmesi yani öz denetim becerisine sahip olması hem beden hem de ruh sağlığı için önemlidir. Yapılan araştırmalar öz denetim becerisine sahip olan gençlerin iş ve sosyal hayatlarında daha başarılı olduklarını göstermiştir. Sinir sisteminin sağlığını korumak için yapılması gerekenlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Doktorun tavsiyesi dışında ilaç kullanılmamalıdır.
  • Bebeklik ve çocukluk dönemi aşıları zamanında yapılmalıdır. Yüksek ateş, sinir sistemini olumsuz etkilediğinden aşı takvimine uyulması önemlidir.
  • Sigara, alkol ve uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklardan kaçınılmalıdır.
  • Beslenmeye, uyku ve dinlenmeye özen gösterilmelidir.
  • Stresten uzak durulmalı, çatışmalardan kaçınılmalıdır. Bu nedenle hoşgörülü olmak, farklı bakış açılarına saygı duymak ve empati kurabilmek önemlidir.
  • Uyarıcı etkisi olan çay, kahve vb. içecekler fazla tüketilmemelidir.
  • Yaşanılan ortamın oksijenli ve temiz olması sağlanmalıdır

98
62
23
20
69
424
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum