Sizce insanı diğer varlıklardan ayıran nitelikler

Sizce insanı diğer varlıklardan ayıran nitelikler
Sizce insanı diğer varlıklardan ayıran nitelikler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Allah, insana akıl ve irade gibi üstün özellikler vermiştir. İnsan, kendini ve çevresini daha iyi tanımak için aklını kullanır. Böylelikle çevresini tanıyarak ondan daha fazla yararlanma imkânı elde eder. İnsanların faydalanacağı
araç ve gereçler üretir, buluşlar yapar.

İnsan akıllı, düşünen, bilen, irade sahibi, özgür, sorumlu ve inanan bir varlıktır Bütün bu özelliklerden dolayı insan diğer canlılardan farklı ve Allah’ın yarattığı varlıklar arasında seçkin bir yere sahiptir.

Akıl: Akıl, insanı diğer canlı varlıklardan ayıran en önemli özelliğidir. Aklın mahiyetini bilmiyoruz fakat, onun hayatımızdaki etkilerini bilebiliriz.

İnsanı, diğer canlılardan ayıran temel nitelik aklını kullanarak düşünme faaliyetinde bulunmasıdır. Gerçek­ten bizi diğer canlılardan ayıran en güçlü yapan şey, akıl ve bu aklın ürettiği bilgidir. Bazı hayvanlar bizden daha hızlı koşabilir, ancak biz herhangi bir hayvandan daha hızlı olmamızı sağlayacak arabalar yapabiliriz. Bazı hayvanların görme yetisi bizimkinden daha üstündür, ancak hiçbir hayvan, teleskop ya da mikroskop kullanan bir insandan daha iyi göremez.

Kuşlar, bizden farklı olarak uçabilir, ancak bizler herhangi bir kuştan daha hızlı ve daha uzağa uçabilecek uçaklar üretmişizdir. Tüm bu örneklerde hayvanlarla aramızdaki farkı ortaya çıkaran şey arabalar, teleskoplar ve uçaklar icat etmemizi sağlayan, insan aklı ve bilgisidir. Bilgi ve akıl, güç demektir. İnsanoğlunu bütün canlıların en üstünü yapan işte bu akıl yetisi ve onun ürettiği bilgidir.

  • İnsanlar tüm canlılardan farklı olarak karar verebilme yeteneğine sahiptir.
  • İnsanlar, kararlarını özgürce verirler. Buna özgür iradede denir.
  • İnsanlar, üretebilme yeteneğine sahiptir. Düşünce üretirler, yemek üretirler, hayatlarını kolaylaştıracak ürünler üretirler.

46
12
13
22
4
6
12
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.