Sizce İslam ve iman kavramları arasında nasıl bir ilişki vardır

Sizce İslam ve iman kavramları arasında nasıl bir ilişki vardır
Sizce İslam ve iman kavramları arasında nasıl bir ilişki vardır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İslâm sözlük anlamı olarak, itaat etmek, boyun eğmek, bağlanmak, bir şeye teslim olmak ve esenlikte kılmak manasına gelir.

İman ise, güvenmek ve samimiyetle inanmak anlamlarına gelir. İslam ile iman iç içedir. Ancak İslam kavramı bakidir. İman kavramı kişiden kişiye göre değişiklikler gösterebilir. İmanlı bir kişi Allah için ibadet yapar. Allah'a güvenir. İslam ise bir dindir. Allah insanları bu konuda özgür bırakmıştır. Ancak bunun sonuçlarını ve olacakları insanlara Kur'an'da belirtmiştir. Bizler bunu okuyup, araştırarak öğrenebilirler.

İman ile İslâm’ın farklı kavramlar olarak ele alınması durumunda her mümin, müslim olmakta, fakat her müslim, mümin sayılmamaktadır. Çünkü bu anlamda İslâm, kalbin bağlanışı ve teslimiyeti değil de, dilin ve organların teslimiyeti, belli amellerin işlenmesi demektir. Bu durumda İslâm daha genel bir kavram, iman daha özel bir kavram olmaktadır. Meselâ münafık, diliyle Müslüman olduğunu söyler, buyrukları yerine getiriyormuş izlenimi verir, fakat kalbiyle inanmaz. Münafık gerçekte inanmadığı halde, dünyada Müslümanmış gibi gözükebilir. Şu âyet-i kerîmede iman ile İslâm ayrı kavramlar olarak geçmektedir: “Bedevîler inandık dediler. De ki: Siz iman etmediniz, ama boyun eğdik deyin. Henüz iman kalplerinize yerleşmedi…” (el- Hucurât 49/14).

290
425
265
264
257
256
300
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.