Stroboskop kullanarak su dalgalarının hızını nasıl ölçeriz

Stroboskop kullanarak su dalgalarının hızını nasıl ölçeriz
Stroboskop kullanarak su dalgalarının hızını nasıl ölçeriz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Stroboskop merkezindeki eksen etrafında dönebilen, üzerinde eşit aralıklarla açılmış yarıklar bulunan daire şeklindeki bir ölçüm aracıdır. Aşağıdaki resimde bir stroboskop gösteriliyor. Ortasındaki deliğe parmağınızı yerleştirip stroboskopu döndürürsünüz. Sonra yarıkların arasından gözlemek istediğiniz dalgaya bakarsınız.

Stroboskopun bir tam tur süresini (periyodunu) bilirsek su dalgalarının periyodunu da hesaplayabiliriz. (Düzgün çembersel harekette bunu daha ayrıntılı öğreneceksiniz.) Bunun için stroboskopun periyoduyla dalganın periyodu arasındaki ilişkiyi anlamamız gerekli.

Dalgalar neden duruyormuş gibi görünüyor?

  1. Stroboskop dönerken bir yarıktan diğerine gelene kadar görüş alanımızı kapatıyor.
  2. Stroboskobun ilk yarığında ilk dalganın tepesini veya çukurunu görüyoruz.
  3. Stroboskop ilk yarıktan ikinci yarığa gelene kadar görüş alanımızı kapatıyor. Bu sırada dalga bir dalgaboyu ilerliyor.İlerlediği sırada dalgayı göremiyoruz.
  4. Stroboskop ikinci yarığa ulaştığında ikinci dalganın tepesini veya çukurunu ilk dalganın aynı yerinde görüyoruz. İşte bu nedenle stroboskobun iki ardışık yarığının arasında geçen süre dalganın periyoduna eşit olduğunda dalgayı duruyormuş gibi görüyoruz.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.