Suyun plastik şişelerdeki deliklerden farklı mesafelere fışkırmasının sebebi nedir

Suyun plastik şişelerdeki deliklerden farklı mesafelere fışkırmasının sebebi nedir
Suyun plastik şişelerdeki deliklerden farklı mesafelere fışkırmasının sebebi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Suyun deliklerden fışkırmasının sebebi, suyun deliklere uyguladığı basınçtır. Deneyde suyun plastik şişenin tabanına yakın delikten en uzak mesafeye, ağzına yakın kısmındaki delikten ise en yakın mesafeye fışkırdığını gözlemlediniz. Çünkü sıvılarda basınç, sıvının derinliği ile doğru orantılıdır.

Yaptığınız deneyde suyun deliklerden fışkırmasının sebebi, suyun deliklere uyguladığı basınçtır. Deneyde suyun plastik şişenin tabanına yakın delikten en uzak mesafeye, ağzına yakın kısmındaki delikten ise en yakın mesafeye fışkırdığını gözlemlediniz. Çünkü sıvılarda basınç, sıvının derinliği ile doğru orantılıdır. Şekilde verilen kaptaki K noktasının derinliği en fazladır. Bu nedenle K noktasındaki sıvı basıncı en fazladır. Bundan dolayı su, plastik şişedeki K noktasından en uzağa fışkırır. Şekilde verilen kaptaki M noktasının derinliği en az olduğundan M noktasındaki sıvı basıncı da en azdır. Bundan dolayı plastik şişedeki su, M noktasından en yakına fışkırır.

Sıvı basıncı, sıvının bulunduğu kabın şekline ve suyun miktarına bağlı değildir. Yandaki şekilde verilen K kabındaki su miktarı, L kabındaki su miktarından fazladır. Buna rağmen L kabındaki suyun kabın tabanına uyguladığı sıvı basıncı daha fazladır. Sıvı yoğunlukları sabit olduğunda derinliği fazla olan sıvının uyguladığı basınç en fazladır.

57
60
4
5
5
6
6
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.