Tarih değiştirme çizgisi

Tarih değiştirme çizgisi
Tarih değiştirme çizgisi nedir, tarih değiştirme çizgisi neden düz değildir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tarih değiştirme çizgisi: Tarih değiştirme çizgisi, başlangıç meridyeninin (Greenwich) anti meridyeni olan 180 derece meridyenidir.

Tarih Değiştirme Çizgisi, uluslararasi gün çizgisi olarak da bilinir, Güney Kutbu ile Kuzey Kutbu arasında uzanan ve bir takvim gününden bir sonrakine geçişi belirleyen sanal çizgi. Büyük bölümü 180. meridyeni izler, ama Sibirya’yı bölmemek için önce Bering Boğazı boyunca doğuya, daha sonra da Aleut Adaları ve Alaska’yı kapsayacak biçimde batıya, Ekvator’un güneyinde de bazı ada gruplarının Yeni Zelanda ile aynı günde olmalarını sağlamak üzere gene do­ğuya doğru sapar.

Tarih değiştirme çizgisi, 180. meridyenin üzerinden geçtiği ülkelerin siyasi sınırlarının dikkate alınmasından dolayı diğer meridyenler gibi düzgün uzanış göstermez. Tarih değiştirme çizgisinin batısında kalan yerlerin yerel saati, doğusunda kalan yerlere göre daha ileridir. Bu nedenle 180. meridyeninin batısındaki bir yer yeni güne daha erken başlar.

Başlangıç meridyeninin karşıtı olan 180° meridyeni hem doğu hem de batı meridyenidir ve 12. saat dilimi içerisinde yer alır. Yani başlangıç meridyeni ile aralarında 12 saat fark vardır. Başlangıç meridyeninden, 180° meridyenine doğu-dan gidilirse 12 saat ileri; batıdan gidilirse 12 saatgeri olur. 180° meridyeninin hem doğusu ve hem batısındaki iki noktada saatler aynı ancak günler farklıdır. 180° meridyeni geçilerek, Doğu Yarımküre’den Batı Yarımküre’ye geçilirse, tarihler bir gün geri alınır; Batı Yarımküre’den Doğu Yarımküre’ye geçilirse tarihler bir gün ileri alınır.

tarih-degistirme-cizgisi.jpg

Tarih değiştirme çizgisi her ne kadar 180° meridyenini takip etse de bazı zikzakları vardır. Bu zikzakların oluştuğu yerler genelde bir ülkenin toprağıdır ve o ülkede belli bir zaman dilimi kullanıldığı için zaman dilimine ters düşmemesi açısından tarih çizgisi biraz daha fazla uzatılır veya geri çekilir. Böylece hat boyunca zikzaklar oluşmuştur.

164
130
11
17
26
18
20
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.