Teknolojinin gelişmesi ile selülozdan yapılmış kâğıt imalatı arasında nasıl bir ilişki

Teknolojinin gelişmesi ile selülozdan yapılmış kâğıt imalatı arasında nasıl bir ilişki
Teknolojinin gelişmesi ile selülozdan yapılmış kâğıt imalatı arasında nasıl bir ilişki olduğu konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Eski teknolojide kalmış bir kağıt üretim tesisinde bir ton kağıt için 400 metreküp su tüketilmektedir. Ancak modern tesislerde ise 20-50 ton arası su kullanımı yeterli olmaktadır.

En önemlisi, kullanılmış kağıttan kağıt üretimi yapan tesislerde bir ton kağıt üretimi için sadece 5 ton su kullanmak yeterli olmaktadır. Sonuç olarak eski kağıtların toplanarak yeni kağıt üretilmesi, ekolojik dengeyi korumamız için gereklidir.

Selüloz üretimi, yüksek sıcaklıklarda kimyasal pişirme çözeltisi yardımıyla liflerin ağaç dokusundan ayrılması sonucunda gerçekleştirilmektedir. Kağıt endüstrisi, odunsu ve otsu lignoselülozik materyalleri kullanarak mekanik ve kimyasal yollarla bunları selülozla kağıt hamuruna dönüştürür. Sonuç olarak da bu ara ürünler kâğıda dönüştürülür.

Ham ağaçtan birincil selüloz, atık kağıttan ise ikincil selüloz üretilmektedir. Bu selülozlar çeşitli kimyasal ve mekanik süreçlerden geçirilmiştir. Sonrasında ise kağıt, mukavva ve karton gibi çeşitli ürünlere dönüştürülmektedir.

Kağıt üretiminde temel prensip, selüloz hamurlarının bir hamur kasası ve elekli bantlardan oluşan bir kağıt makinesinde susuzlaştırılması ve kurutulmasıdır.

800
721
249
263
815
260
296
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum