TEOG yerine barajlı model

TEOG yerine barajlı model
‘SBS benzeri’ yeni modelin ayrıntıları şekillendi. 5, 6 ve 7’nci sınıfta yazılılar yapılacak. Biri merkezden olacak. 8’inci sınıfta merkezi sınav uygulanacak.
Tüm notların ortalaması alınacak. Barajı aşacak öğrenci Kabataş, Galatasaray gibi nitelikli okullara başvuru hakkı kazanacak.
 

TEOG’un yerine gelecek yeni sistem ete kemiğe bürünmeye başladı. Şu ana kadar yetkililer tarafından yapılan açıklamalar, liseye girişte uygulanacak yeni modelin ipuçlarını verirken, sistem, öğrencilerin sınav stresi yaşamaması üzerine inşaa ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Bakanlar Kurulu’na sunmaya hazırlandığı sistem, ortaokulda öğretmenlerin her ders için yaptığı yazılı sınavlardan birinin merkezden yapılması üzerine kuruldu. Buna göre, sorular bakanlıkça hazırlanacak ve okullara gönderilecek. Öğrenciler sınava öğrenim gördüğü okulda ancak farklı sınıflarda girecek. Sınavı, öğrencinin dersine girmeyen öğretmenler yapacak. 5, 6 ve 7. sınıfta merkezi sınavda alınan notlar belli oranlarda lise yerleştirme puanına yansıtılacak.

Okuldaki yazılı sınavlardan birinin yerine geçecek olan merkezi sınavlarda cevap kağıtları öğretmenler tarafından değerlendirilecek. Okulların başarı ortalamasını yükseltme eğilimi ve istismarlara açık olan yazılı sınavda şişirilmiş notların önüne geçmek için MEB, sistemde bir dizi önlemi devreye sokacak. Cevap kağıdında öğrencinin ismi kapalı tutulacak. Öğretmen kime not verdiğini bilmeyecek. Açık uçlu sorularla yapılacak sınavlarda, cevap kağıdını değerlendiren öğretmenlerin yoruma dayalı olarak not vermesini englemek için ise her sorunun tek doğru cevabı olacak. Yani sorunun cevabı ve notlamanın nasıl yapılacağı her soru için önceden belirlenecek. Böylece ‘doğruya yakın cevap’ için not vermenin önüne geçilecek. Sistemde ikinci kontrolü ise MEB’in her ilde kuracağı ölçme ve değerlendirme merkezleri yapacak. Bu merkezlerde öğretmenlerin okuduğu cevap kağıtları incelenecek. İkinci kez yapılan kontrollerle şaibe ve istismarların önüne geçilmiş olacak.

Sistem 8. sınıfa gelene kadar her yıl bu şekilde tekrarlanacak. 8. sınıfta yine açık uçlu sorularla ortak bir sınav daha yapılacak. Bu sınavdan alınacak puana önceki sınıflarındaki notların yıl sonu ortalaması yansıtılacak. 5. sınıfta ortalamanın yüzde 10’u, 6. sınıftaki ortalamanın yüzde 30, 7. sınıftaki ortalamanın ise yine yüzde 30’unun yerleştirmeye esas alınacak puana yansıtılması üzerinde çalışılıyor. Böylece elde edilecek puanla öğrencinin gideceği lise belirlenmiş olacak.

Kaynak:Karar

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.