Thalidomid neden anneye değil de bebeğe zarar vermektedir

Thalidomid neden anneye değil de bebeğe zarar vermektedir
Thalidomid neden anneye değil de bebeğe zarar vermektedir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Thalidomid neden anneye değil de bebeğe zarar vermektedir

Ödev cevabı kısaca : Thalidomid, annenin gebelik döneminde kullanılması durumunda, bebeğin gelişimini etkileyerek ciddi doğum kusurlarına neden olabilir. Bu ilaç, bebeklerin uzuv gelişimindeki kritik aşamalarda ciddi sorunlara yol açabilir. Özellikle ilk üç ayda (organ gelişiminin en hızlı olduğu dönem) kullanılması durumunda bebekte kalıcı anomaliler ve kusurlar görülebilir.

Thalidomid, plasentayı geçebilen bir ilaçtır. Plasenta, anne ve bebek arasındaki besin ve oksijen alışverişini sağlayan bir organdır. Thalidomid plasentayı geçtiğinde bebeğin gelişmekte olan dokularına ve organlarına zarar verebilir. Bu durum, bebekte aşağıdakiler gibi doğum kusurlarına neden olabilir:

  • Fokomeli: Kolların ve bacakların kısa ve uzuvların eksik olması
  • Amelia: Kolların veya bacakların tamamen yok olması
  • Polidaktili: Fazladan parmak veya ayak parmağı olması
  • Yüz dismorfizmi: Yüz şeklindeki anormallikler
  • Kalp ve damar anomalileri: Kalbin ve kan damarlarının anormallikleri
  • Sinir sistemi problemleri: Beyin ve sinir sisteminin işlev bozuklukları

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.