Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterliği bölümü nedir

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterliği bölümü nedir
Üniversite sınavlarına hazırlanan ve Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterliği bölümünü seçmeyi düşünen adaylara bu meslek hakkında bilgileri, puanlarını ve mesleğin geleceği hakkında bilgileri derledik.

Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterliği Bölümü Tanıtımı

Temelde bir büro işi niteliğini taşıyan meslektir. Tıp ve sağlık bilimin dökümlerini araştırmalarının, bulgularının derlenmesi, hizmete sunulması, saklanması ve ilgililere iletilmesiyle meşgul olurlar. Mezunlar tıbbi dökümantasyon meslek elemanı ünvanı ile resmi ve özel hastanelerde, kliniklerde görev alırlar.

Kazanılan yeterlilik nedir

Tıp ve sağlık teknolojisinin çeşitli dallarında yapılan bilimsel araştırmalarda elde edilen bulguların derlenmesi, düzene konması ve araştırıcıların hizmetine sunulması konularında çalışan kişidir.
Yeterlilik Düzeyi : Ön Lisans
Bölüm ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

2 Yıllık Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Mezunları Ne İş Yapar, Nerede Çalışır

Bölüm mezunlarının, çalıştığı alanlarda görev alanları fazlası ile geniştir. Özellikle hastanelerde ve benzeri sağlık kuruluşlarında görev alan mezunlar, çalıştıkları kurumlarda, hastalarla ilgili taburcu ve giriş işlemlerini yaparlar. Personel giriş-çıkışları ile ilgili düzenlemelerle uğraşarak aslında hastaların yönlendirilmesi ile ilgili birimlerle ilk iletişimi kuran kişilerdir. Hastaları ilgili birimlere veya doktorlara yönlendirirler. Kurumlarının arşiv, belge düzenleme, hazırlama görevleri ile uğraşırlar. Çalışma ortamları genellikle masa başıdır. Hastalarla ve hastalıklarla birebir iletişim kurmamalarına rağmen iletişim kabiliyetinin son derece önemli olduğu bir meslektir. Bu mesleği seçecek kişilerin aktif, dikkatli ve özenli davranmaları da işlerinde başarılı olabilmeleri açısından oldukça önemlidir.

İki Yıllık Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Dersleri nedir

Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümünde Türk Dili, İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Bilgisayar gibi genel derslerle birlikte; Psikoloji, Biyoistatistik, Bilgisayar, Anatomi, Fizyoloji, Mikrobiyoloji, Farmakoloji, Histopataloji, Tıbbi Terminoloji, Daktilografi, Hastalık Bilgisi, Stenografi, Halk Sağlığı ve Tıbbi Deontoloji, İlk Yardım, Tıbbi Dokümantasyon ve Arşiv Bilgisi, Daktilografi, Araştırma Teknikleri, Stenografi, Halkla İlişkiler, Tıp Kütüphaneciliği, Sağlık Yönetimi, Büro Teknikleri ve Yönetimi gibi mesleğe yönelik dersler okutulmaktadır. Tüm bu derslerden alınan verim, iş hayatında da en çok kullanmaları gereken genel bilgileri içererek başarılarını etkilemektedir. Bu bölümü okumak isteyenlere ve ileriye dönük kariyer hedefi olanlara tavsiyemiz bu dersleri hafife almadan gerekli önemi vermeleri olacaktır. Çalışılan hastanenin sistemine kolay adapte olabilmek için bu derslerdeki birçok bilgi kullanılmaktadır.

2 Yıllık Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Çalışma Alanları Nelerdir

Bölümden mezun olanlar her türlü devlet hastanesinde, araştırma hastanelerinde, çeşitli sağlık kuruluşlarında ve özel sektör bünyesindeki tüm hastanelerde çalışabilirler. KPSS ile devlet hastanelerine çalışmayı tercih etmeyenler, özel hastanelerde kolaylıkla iş bulabilme imkanına sahiptirler. Mezunlar, istedikleri takdirde, ÖSYM’nin düzenlemiş olduğu dikey geçiş sınavına girerek, çeşitli 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilir, böylece lisans mezunu olarak yükselebilme imkanına da sahiptirler. Bu bölüme başladıktan sonra dikey geçiş yapmak isteyen adaylar işletme, sağlık idaresi, işletme yönetimi ve sağlık yönetimi gibi bölümlere geçiş yapabilmektedirler. Kariyer hedefi olan ve işinde ilerlemek isteyenler için de güzel bir fırsat sunan tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü iş yükü açısından da kişileri gereğinden fazla zorlamamaktadır. Hastaneler dışında da çalışma alanları olan tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümünün genel çalışma alanları aşağıdaki gibidir:
  • Devlet Hastaneleri
  • Sağlık Ocakları
  • Adli Tıp Kurumları
  • Ambulans Şirketleri
  • Medikal Malzemelerin Satış ve Tanım İşleri
  • Tıbbi Yazılım Şirketleri
  • Özel Hastane ve Klinikler
  • Üniversite Hastaneleri
  • Özel Muayenehane Hekimliği

2 Yıllık Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik maaş aralığı genel olarak nasıl değişir

Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik mezunları kamu hastanelerinde görev alırsa, memur statüsünde maaş almış olur. Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik mezunları için ise bu maaş 2019 yılı için 3500 TL civarındadır. Ancak şu bilinmelidir ki sağlık personelinin maaşı döner sermaye gibi ödemelerle birlikte hesaplandığından ve bu ödemeler hastaneden hastaneye farklılık arz ettiğinden, maaşlar değişiklik gösterebilmektedir. Özel hastanelerde çalışan tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik mezunları ise farklı maaşlar alabilmektedir. Bu miktar genel bir skala verecek olursak 2500-3000 TL arasında değişmektedir.

286
31
281
21
30
50
192
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.