Trafik işaret levhaları nasıl sınıflandırılır

Trafik işaret levhaları nasıl sınıflandırılır
Trafik işaret levhaları nasıl sınıflandırılır, trafik işaret levhaları verdiği mesaja göre nasıl sınıflandırılır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Trafik işaret ve levhaları belli bir düzen içinde seçilerek şekillendirilmiştir. Eşkenar, yuvarlak, üçgen, altıgen olarak birçok trafik işaret ve levhaları bulunmakta ve her biri farklı anlamlarda değerlendirilmektedir. Bu nedenle sürücülerin trafik işaret ve levhalarını çok iyi bilmeleri gerekir.

Trafik işaret levhaları, bilgilendirici, uyarı ve hatırlatıcı olarak sürücüler, yayalar ve yolcular içinde hizmet vermektedir.

  • Tehlike uyarı işaret levhaları
  • Trafik tanzim işaret levhaları
  • Trafik bilgi işaret levhaları
  • Duraklama ve park etme işaret levhaları
  • Erişme kontrollü kara yolu işaret levhaları

a) Tehlike uyarı işaret levhaları: Kara yolu ve yakın çevresindeki tehlikeler
hakkında yoldan yararlananlara uyarı görevi yapar.
b) Trafik tanzim işaret levhaları: Kara yolundan yararlananlara trafik düzenini ve güvenliğini sağlamak amacıyla uymaları gereken yasaklama, kısıtlama ve mecburiyetleri bildiren levhalardır.
c) Trafik bilgi işaret levhaları: Yoldan yararlananlara yol ve yolun yakın çevresi, yol kenarında bulunan yerleşim yerleri ile çeşitli hizmet birimleri hakkında bilgi verir.
ç) Duraklama ve park etme işaret levhaları: Araçların duraklama ve park etme hâllerinde, trafiğin akışı ve güvenliği bakımından yapılması gerekli görülen düzenlemeleri belirleyen işaretlerdir.
d) Erişme kontrollü kara yolu işaret levhaları: Erişme kontrollü kara yollarında uygulanan işaretlerdir. Bu yol üzerindeki düzenlemeleri içerir.

Trafik işaret levhaları verdiği mesaja göre şu şekilde sınıflandırılır:

Dikdörtgen ve kare levhalar: Düzenleyici levhalardır. Trafiğin düzenlenmesiyle ilgili ihtar ve ikaz edici bilgiler verir.
Eşkenar dörtgen levhalar: Tehlikeli durumlarda uyarıcı levhalar olarak bilgiler verir.
Yuvarlak levhalar: Sürücülerin, yolcuların ve yayaların bilgilendirilmesinde işaret oluşturur.
Üçgen levhalar: Sürücüye trafik kuralları ve yol hakkında bilgi veren işaret levhaları olarak düzenlenmiştir.

3313
2763
3001
1214
2090
1128
2273
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
3 Yorum