Trafik lambası ışıklarının anlamları nedir

Trafik lambası ışıklarının anlamları nedir
Işıklı işaret cihazları nedir, trafik lambası ışıklarının anlamları nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Trafiği düzenlemede kullanılan cihazlardır. Bu cihazlar ışıklı ve sesli, sabit veya taşınabilir, elle kumanda edilebilir veya otomatik olabilir. Işıklı işaret cihazlarının üzerinde çeşitli renk, sembol ve yazılar bulunur. Işık veya sesle özel bir talimatın aktarılmasını sağlayan bu tertibatta belirli yanma süreleri bulunur. Trafiğin güvenle akışını sağlamak, araçların ve yayaların yolu sırayla kullanmalarını düzenlemek amacıyla tesis edilen ışıkların anlamları şöyledir:

Kırmızı ışık: Yolun trafiğe kapalı olduğunu ve mutlak bir duruş yapılması gerektiğini bildirir. Bu ışık yanmakta iken aksine bir işaret yoksa hiçbir yöne hareket edilemez.
Sarı ışık: İkaz anlamında olup yanış sırasına göre yolun trafiğe kapanmak veya açılmak üzere olduğunu gösterir. Yeşil ışıktan sonra yanması, yolun trafiğe kapanmak üzere olduğunu bildirir. Bu ışık yandığında ışıklı geçiş noktasına emniyetle durulamayacak kadar yaklaşılmış ise normal geçiş yapılır, aksi hâlde yaya geçidi işgal edilmeden durulur. Kırmızı ışıkla birlikte yanması, yolun trafiğe açılmak üzere olduğunu bildirir. Bu hâl, beklemekte olan sürücülerin harekete hazırlanması gerektiğini gösterir.
Yeşil ışık: Yolun trafiğe açık olduğunu gösterir. Bu ışık yanmakta iken durmadan geçilir. Kavşakta doğrultu değiştirilecek ise dönüş manevrasına başlanır ve trafik kurallarına uyulmak suretiyle hareket edilir.

Yaya simgeli (figür) kırmızı ışık: Yolun yayalara kapalı olduğunu gösterir. Bu ışık yanmakta iken yayaların taşıt yoluna girmelerinin yasak olduğunu bildirir.
Yaya simgeli yeşil ışık: Yolun yayalara açık olduğunu gösterir. Bu ışık yanmakta iken yayaların karşıya geçmek üzere taşıt yoluna girebileceklerini bildirir.
Aralıklı (fasıla) yanıp sönen sarı ışık: İkaz anlamında olup bu yerin yavaş ve dikkatli geçilmesini bildirir.
Aralıklı yanıp sönen kırmızı ışık: Dur işareti levhası anlamında olup gidilecek yolun açık olduğu görüldükten sonra yeniden hareket edilmesi gerektiğini bildirir.
Işıklı oklar: Dönüşleri düzenlemek maksadıyla tesis edilir. Bu ışığın bulunduğu yerlerde ok yönüne dönüş yapacak sürücüler, oklu ışığın yeşil yanmasını beklerler.

19
75
121
37
24
12
11
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum