Trafikte geçiş üstünlüğü olan araçlar hangileridir

Trafikte geçiş üstünlüğü olan araçlar hangileridir
Trafikte geçiş üstünlüğü olan araçlar hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bazı acil, hayati ve önemli meslek araçları için trafikte geçiş üstünlüğü bulunuyor. Bu araçlar, görev halindeyken geçiş üstünlüğüne sahiptir.

Trafikte geçiş üstünlüğü olan araçlar hangileridir

Ülkemizde yönetmelikle belirlenen geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlar şunlardır;

Organ, doku ya da kan nakil araçları, kar-buzla mücadele araçları, doğal gaz acil müdahale araçları ve acil müdahale gerektiren durumlarda görevli araçlar, hükümlü ya da tutuklu nakil araçları, korunan ve koruyan araçlar, güvenlik riskleri değerlendirilerek “bakanlık onayı” ile belirlenen kişilerin kullanımında olan araçlar, görev ve hizmet gerekleri veya güvenlik nedenleri ile geçiş üstünlüğüne sahiptir. Işıklı uyarı işareti, araçların tepe bölgelerine sabitleyerek ya da aynı bölgeye hemen sökülüp takılabilecek şekilde olması gerekir.

Boyama şekilleri ya da ayrım işaretleri ile geçiş üstünlüğüne sahip oldukları çok belli olmayan asayiş, güvenlik ve trafik hizmetlerinde kullanılan kolluk araçlarında ışıklı bir uyarı sistemi aracın tepe bölgesinde yer alması gerekir. Işıklı uyarı sistemi motosikletlerde ise, rahat bir şekilde görülebilecek şekilde aracın uygun bir yerine takarak kullanması gerekir.

Trafik Kanunu’na göre geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlar

2918 sayıl Trafik Kanunu’na göre geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlar ise şunlardır;​​​​​​

  • Ambulans, acil, hasta ve yaralı taşıyan araçlar,
  • Koruma araçları,
  • Zabıta araçları,
  • İtfaiye araçları,
  • Emniyet ve asayiş araçları,

Olay yerine giden görevli araçlar

Bu araçların tamamı görev halindeyken geçiş üstünlüğüne sahiptir. Ama geçiş üstünlüğünün can ve mal güvenliğini hiçbir zaman tehlikeye atmaması gerekir. Bu tür araçların geçiş üstünlüklerine sahip olabilmesi için uyarıcı işaretlerinin de mutlaka olması gerekir. Geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlarında kendi için de farklı bir üstünlükleri vardır. Bu geçiş üstünlüğü ise, kanunda belirtilen listeye göre belirlenir. Özellikle de ambulans, herkesin yol vermek zorunda olduğu geçiş üstünlüğüne sahip olan bir araçtır.

2
0
2
0
1
1
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.