Trans yağ nedir, trans yağların insan vücudu üzerindeki etkilerini araştırınız

Trans yağ nedir, trans yağların insan vücudu üzerindeki etkilerini araştırınız
Trans yağ nedir, trans yağların insan vücudu üzerindeki etkileri konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Trans yağların insan vücudu üzerinde olumsuz etkileri vardır. Özellikle kalp sağlığına zarar verir, kötü kolesterolü yükseltir, iyi kolesterolü düşürür ve damar tıkanıklıklarına yol açabilir. Aynı zamanda insülin direncini artırarak tip 2 diyabet riskini artırabilir ve inflamasyon (iltihap) süreçlerine katkıda bulunabilir.

Bu nedenle trans yağların tüketiminden kaçınılması ve sağlıklı yağ kaynaklarına yönelme, sağlıklı bir yaşam için önemlidir.

Trans yağ, doymamış yağ asitlerinin genel ismidir. Doğal bir yağ türü olmayan trans yağ, bitkisel sıvı yağların hidrojenize adlı bir işlemden geçirilmesiyle oluşur. Bu nedemek oluyor? Trans yağlar, içlerine hidrojen karıştırılarak çok yüksek sıcaklarda ısıtılır ve yağın bu noktada katılaşması beklenir.

Bitkisel yağlara hidrojen eklenerek oluşturulan yeni yağlara trans yağ denir. Hidrojen eklenmesinin nedeni yağların raf ömrünü uzatmak, yani uzun süre bozulmadan kalmasını sağlamaktır.

Trans yağların vücut sağlığına etkisi kalp damar sağlığı üzerine görülür. Trans yağca zengin beslenen kişilerde kandaki iyi kolesterol(HDL) azaltıp kötü kolesterol(LDL) artmaktadır. Bu da kalp krizi ve damar tıkanıklığı gibi hastalıklara davetiye çıkarmaktadır.

“Aterojeniktir, yani kalp hastalıklarına zemin ve yol açar. Damarlarda kireçlenmeye, kalp krizlerine ve felçlere neden olur. HDL, yani iyi, koruyucu kolestrolü düşürür, LDL, yani kötü–aterojenik damar sertliğine yol açan kolestrolü arttırır. İnsan vücudunda elaidik asit oluşumuna yol açar. Vücut bu asidi atamaz ve kanser oluşum riski artar. Trans yağlardaki nikel oksit metal partikülleri de kanser, Alzheimer gibi hastalıklara yol açar. Trans yağlar vücut için gereksiz ve zararlıdır.

655
29
99
211
17
38
44
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.