Tudun nedir, İslamiyet öncesi Türklerde tudun ne demek, kime denir

Tudun nedir, İslamiyet öncesi Türklerde tudun ne demek, kime denir
Tudun nedir, İslamiyet öncesi Türklerde tudun ne demek, kime denir, günümüzdeki karşılığı ve görevi nedir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Tudun nedir, İslamiyet öncesi Türklerde tudun ne demek, kime denir, günümüzdeki karşılığı ve görevi nedir?

Cevap : Tudun kelimesinin günümüz karşılığı olarak vergi müfettişi demek doğru bir tercih olabilir. Elbette her dönem için meslektaşlar söz konusu olsa bile mesleklerin yapılış şekli ve yetkileri aynı olmuyor. Eski Türklerde kullanılan kelimelerden bir tanesi olan Tudun kelimesi eski Türk topluluk ve devletlerinde vergi işleri ile ilgilenen ve vergilerin tam alınıp alınmadığını denetleyen kişi idi.

TDK sözlük anlamı devamlı olarak araştırılan Tudun, bir yetki olmanın yanında aynı zamanda eski Türkçe bir kelime olması bakımından Türk diline hakimiyet için de bilinmesi gereken bir kelimedir.

Geçmişte vergi sistemini kullanan ve Tudun görevlendiren bazı eski topluluklar Göktürkler, Eski Bulgarlar ve Avarlar idi. Tudun her toplumda aynı yetki ile kuşatılmamıştı. Bazı topluluklarda vergi toplamanın yanında imparatorluğun ya da krallık hükümetinin temsilcisi olarak da görülürdü.

Hem yönetici hem de bir diplomattı. Önemli bir kişilik olan Tudun eskinin en önemli ve büyük kişilikleri arasındaydı. Merkezde bulunan kağan ya da en tepedeki kişi her kimse Tudun o kişiden emir alır ve ona sadık kalırdı.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.