Türk-İslam medeniyetinde yetişen bilginlerin bilimsel gelişmelere katkıları nelerdir

Türk-İslam medeniyetinde yetişen bilginlerin bilimsel gelişmelere katkıları nelerdir
Türk-İslam medeniyetinde yetişen bilginlerin bilimsel gelişmelere katkıları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türk – İslam devletlerinde tarih boyunca bilime ve bilgiye çok önem verilmiştir. Peygamberimizin (a.s.) bilim alanında ve bilimsel bilgi alanında bilimi ve bilgiyi öğrenmeyi teşvik edici birçok hadisi ve bu minvalde birçok ayet bilinmektedir. Özellikle yaratılış gerçeğinin belli kimya, fizik ve biyoloji temellerine dayanması bilimin özel olarak bir yaratma metodu olduğunu ortaya koymaktadır.

İslam aleminde bilginlerin bilimsel gelişme süreçlerine katkıları teorik ve pratik olarak ikiye ayrılmaktadır. Daha çok teknik ve tıp alanında yaşanan gelişmeler insan sağlığının öncelendiğini göstermektedir. Bilginlerin kaleme adlığı eserler sağlık, tıp, fizik, kimya, biyoloji alanında olarak yazılı hale getirilmiştir.

Türklerin ve Müslümanların başarıları sadece siyasi ve askeri alanda olmamıştır. Sağladıkları güçlü devletlerle güvenlikleri temin edip, Bilim, sanat ve edebiyat alanında yaptıkları çalışmalarla batı rönesansına ve gelişimine temel oluşturmuşlardır. Selçukluların kurdukları Nizamiye Medreseleri çok ünlü olmuştur. Bu ün o medresenin aynı müspet ilimler öğretmesi ve bilime yaptığı katkılardır. Yunan ve Helen medeniyeti eserleri Türk İslam bilginleri tarafından çevrilmiş öğrenilmiş yorumlanmıştır. Haçlı Seferleri ile Avrupalılar unuttukları Yunan ve Helen felsefesi ile yeniden tanışmışlardır. Türk bilginleri bütün dünya tarafından tanınmış en meşhurları da Farabi, Biruni ve İbni Sinadır.

314
611
1052
101
51
45
502
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.