Türkiye’de Mühendislik Okunabilecek En İyi 10 Üniversite

Türkiye’de Mühendislik Okunabilecek En İyi 10 Üniversite
Üniversiteye yerleşmeyi bekleyen takipçilerimiz için Türkiye’de mühendislik okuyabilecekleri en iyi 10 üniversiteyi sizler için listeledik.

Sizler için bu liste belki değişebilir fakat bizler olabildiğince tarafsız bir liste hazırlamaya çalıştık.  İşte Türkiye’nin en iyi 10 mühendislik fakültesine sahip üniversitesi;

1. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)

Listemizde sıranın 1.liğini İTÜ’ye vermek istiyoruz. Çünkü İTÜ tamamiyle mühendislik üzerine kurulmuş bir üniversite ve İTÜ’de mühendislik fakültesi isimli bir fakülte yok. Çünkü İTÜ’de neredeyse her bölümün mühendisliği var. Bu nedenle de ihtisaslaşma en üst düzeyde. Hala aklınızda “Neden İstanbul Teknik Üniversitesi?” gibi bir soru varsa, size rakamsal bazı bilgiler vermek istiyoruz;

  • - İTÜ’de toplam 360’tan fazla laboratuvar bulunuyor. Bu öğrenci başına 5.9 metrekare alana eşit oluyor.
  • - İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi, Türkiye’nin 7/24 açık olan tek üniversitesidir.
  • - İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi’nde 7.5 bini elektronik olmak üzere 534.000 cilt yayın, 7000’in üzerinde film koleksiyonu ve 1.2 milyon tez bulunmaktadır.
  • - İTÜ Türkiye’nin ilk “Müzik Kütüphanesi”ni kuran üniversitesidir.
  • - Türkiye’deki üniversiteler arasında en çok Uluslar Arası Ortak Lisans Programı’na sahip üniversite İTÜ’dür.

Daha sayamadığımız bir çok nedenden dolayı mühendislik dendiğinde bizim ilk sıraya almak istediğimiz üniversite İstanbul Teknik Üniversitesi oldu.

2. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)

Aslında bu listeyi yaparken 1. sırayı ODTÜ’ye mi yoksa İTÜ’ye mi vermeli diye çok düşündük. ODTÜ Türkiye’nin teknik anlamda bir çok ilkini yaşatmasına ve en büyük teknik üniversitelerinden biri olmasına rağmen bölüm yelpazesinin genişliğinden ve içerdiği sosyal bölümlerin fazlalığından dolayı ihtisaslaşması fazlasıyla yüksek olmasına rağmen İTÜ’nün düzeyine yetişememiştir. İşletme, maliye, psikoloji, sosyoloji, kamu yönetimi gibi sosyal ve eşit ağırlık puanıyla öğrenci alımı yapan ODTÜ, İstanbul Teknik Üniversitesi gibi sadece mühendislik üzerine yoğunlaşamamaktadır. İstanbul Teknik Üniversitesinde İşletme bölümünün dahi mühendisliği var. Bu arada unutmadan belirtelim ki özellikle bilgisayar ve internet anlamında Türkiye’de en büyük adımları ODTÜ atmış, bilgisayar ve bilişim kelimelerini dahi Türkçe’ye ODTÜ sokmuştur.

 

3. Boğaziçi Üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi genel olarak sosyal bilimlerde öne çıkmış bir üniversitemiz. Eğitimini bir yana bırakırsak tercih eden öğrenci kitlesinin seviye olarak yüksek olduğu için başarılı bir üniversite. Ancak yinede Boğaziçi Üniversitesi’nin kaliteli akademisyen kadrosunun hakkını yemek doğru olmaz. Boğaziçi eğitimde iyi olsa da söz konusu mühendislik olduğunda uygulamada İTÜ ve ODTÜ’nün eline su dökemez. Özellikle genç girişimcilerin hangi üniversiteden çıktığını analiz ederseniz en çok ODTÜ ve İTÜ öğrenci ve mezunlarıyla karşılaşırsınız. Mühendislik dendiğinde İTÜ ve ODTÜ diğer üniversitelere oranla açık ara önde.

4. Bilkent Üniversitesi

Bilkent Üniversitesi kimilerine göre zengin züppelerin takıldığı, parayı basanın gittiği üniversite olarak görülse de siz onlara bakmayın. Bilkent mühendislik fakültesi olarak Türkiye’de sayılı üniversitelerden biri. Bilkent’i tanımlayan en iyi ifade herhalda “Butik Üniversitesi” olurdu. Az öğrenci sayısıyla uzmanlaşma ve ilgiyi en üst seviyeye çeken Bilkent üniversitesi, haliyle kontenjan ve bölüm çeşitliliği olarak da biraz kısıtlı. Bu nedenlerden dolayı Bilkent listemizde 4. sırayı alıyor.

5. Sabancı Üniversitesi

Listemizin 5. sırasını vakıf üniversitelerinden olan Sabancı Üniversitesi’ne vermeyi uygun gördük. Sabancı Üniversitesi özellikle Türkiye’de ilk kez uygulanan bölümler arası esnek geçiş sistemiyle karşımıza çıktı. Bölümünüzü üniversiteye başladıktan sonra seçiyorsunuz. Yani yanlış tercihinizin kurbanı olmuyor, istemediğiniz bölümü okumuyorsunuz. Sevdiğiniz bölüme çok kolay bir şekilde geçebiliyorsunuz. Son zamanlarda Sabancı Üniversitesinin adını mühendislik alanında çokça duymaya başladık. Üniversite yükselişini hızlı bir şekilde sürdürüyor. Listemizde Sabancı Üniversitesi yükselen grafiğiyle 5. sırada yer alıyor.

Unutmadan, o logodaki noktalar nedir Sabancı ?

 

6. Yıldız Teknik Üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri arasında yemekhanede daima kedi eti yedirtildiği iddia edilen, bazı bölümleri İstanbul manzaralı, ne kadar kar yağarsa yağsın tatil olmayan, öğrencilerin yönetiminden dert yandığı ama hala mühendislik konusunda adını silinmesine izin vermeyen üniversite. Yanlış anlaşılmasın kötülemiyoruz kimseyi :)

7. Hacettepe Üniversitesi

Türkiye’de Tıp alanında bir numara olan Hacettepe Üniversitesi, mühendislikte de yabana atılamayacak bir üniversite. Her ne kadar sosyal bilimleri ve tıpla öne çıksa da, Hacettepe’yi listemizde 7. sıraya almak bize çok uygun geldi.

8. Koç Üniversitesi

Listemizin 8. sırasını yine bir vakıf üniversitesine ayırdık. Belki burası sizler için Koç Üniversitesi’nden daha farklı üniversiteler için uygun olabilir. Ama Koç Üniversitesi tabii ki diğer bir çok vakıf üniversiteden ayrı bir yerde. Bilkent ve Sabancı gibi onlarda bilimsel anlamda gerçekten iyi yerlerde.

9. Ege Üniversitesi

Ege’nin İncisi İzmir Bornova’da kurulmuş Ege Üniversitesi tıp fakültesiyle adını duyuran bir diğer üniversite. İngilizce mühendisliği ile öğrencilerini zorlasa da bu listeyi sonuna kadar hak ediyorlar.

10. Ankara Üniversitesi

Listemizi tamamlarken sırayı Ankara Üniversitesi’ne ayırmayı uygun gördük. Ankara Üniversitesi siyasal ve hukuk fakültesiyle öne çıkan bir üniversite olsa da mühendislikte de yabana atılacak bir üniversite değil. Yönetimin son yıllarda aldığı karar ile mühendislik fakültesini Gölbaşı’na (ki Ankara’nın baya uzak bir kesiminde bulunur burası) taşıma kararı alıp öğrencilerini biraz üzse de, biz yine de tercih listenize almanızı tavsiye ederiz.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.