Türkiye’de ticaretin en çok geliştiği merkezler hangileridir

Türkiye’de ticaretin en çok geliştiği merkezler hangileridir
Türkiye’de ticaretin en çok geliştiği merkezler hangileridir, bunun nedenleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ticaret, kar elde etmek amacıyla alım satım yapılması (mal/hizmet) işlemlerinin bütününü oluşturur.

Bir merkezin ticaretinin gelişmiş olması için o merkezin nüfus yoğunluğunun fazla ve sanayi faaliyetlerinin de gelişmiş olması gerekmektedir.

Bu özellikleri taşıyan illerimiz:

İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Kayseri, Antalya, Konya, Gaziantep’tir.

Ülkemizde önemli yol güzergâhında bulunan hinterlandı geniş olan kentler ticaret fonksiyonları ile ön plandadır. İstanbul bu konuda verilebilecek en önemli şehirdir. Anadolu’dan Avrupa’ya giden tüm yolların geçtiği İstanbul ülkemizin en önemli ticaret şehridir. Ayrıca Avrupa’ya giden yolların geçtiği kent olması nedeniyle İstanbul, sadece ülkemizin değil dünyanın en büyük ticaret merkezleri arasında yer alır.

İstanbul’un ana ulaşım yolları üzerinde bulunmasının yanında önemli bir sanayi üretim merkezi olması da ticareti geliştirmiştir.

Özellikle demir ve denizyolları ticaretin gelişmesinde önemlidir. Ucuz, hızlı ve güvenli ulaşım sağlayan demir ve denizyollarının geliştiği kentlerde ticaret de gelişmektedir.

Bununla birlikte ticaretin diğer önemli unsuru tüketimdir. Tüketim ise nüfusla ilgilidir. Nüfusun yoğun olması ticareti de geliştirir.

Çevresindeki üretim ve tüketim merkezlerini birbirine bağlayan, önemli ulaşım yolları üzerinde bulunan, üretim imkânlarının gelişmiş olduğu, nüfusu yoğun, coğrafi konumu uygun olup ticaret fonksiyonu ön planda olan şehirlerimize İstanbul ile birlikte; İzmir, Trabzon, Samsun, Gaziantep, Erzurum, Diyarbakır, Kayseri, Konya, Malatya, Eskişehir, Adana, Mersin örnek olarak verilebilir.

0
28
0
0
33
0
16
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.