Türklerin İslamiyet’i kabulleriyle beraber siyasi, sosyal ve kültürel alanda yaşadıkları değişimler

Türklerin İslamiyet’i kabulleriyle beraber siyasi, sosyal ve kültürel alanda yaşadıkları değişimler
Türklerin İslamiyet’i kabulleriyle beraber siyasi, sosyal ve kültürel alanda yaşadıkları değişimler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türkler, Abbasi Devleti ile kurdukları ilişkiler sayesinde İslam’ı tanıyan millet olmuştur. Abbasiler ile Horasan Bölgesi’nde komşu olan Türkler, Arap Müslümanların yanında yer alarak ortak düşman olan Çinliler ile mücadele etmişlerdir. Bu işbirliği Talas Savaşı’nda da kendini göstermiştir.

Talas Savaşı’nın sonuçlanmasıyla kazanılan zafer akabinde Türkler, Müslümanların sosyal ve kültürel hayatından etkilenmeye başlamıştır. Bunda komşuluk ilişkileri, düğünler, ticari faaliyetler etkili olmuştur. Daha sonra İslamı kabul ederek Müslüman olan Türkler, dünyaya nizam verme konusunda cevval tavır takınarak İslamın sınırlarının genişlemesinde etkin rol oynamış ve zaferler kazanmışlardır.

Siyasi değişimler:

  • Devleti yöneten hükümdarlar; han, hakan gibi çeşitli unvanlar dışında halife sultan gibi unvanlar da almaya başlamışlardır.
  • Türkler, İslamiyet adına fetihler yapmışlardır. Bunun sayesinde de Türkler, İslamiyet’i bayrağını oldukça fazla yerde dalgalandırdılar.

Sosyal değişimler:

  • Türkler geleneklerini, göreneklerini, örf ve adetlerini İslam dinine göre uyarladılar.
  • Ayrıca namaz kılmaya, kılık kıyafetini değiştirmeye, kız alıp vermede düğünlerde geleneklerini değiştirmiştir.
  • Hukuk kurallarının yanı sıra Şer’i hukuku da kullanmaya başlamışlardır.

Kültürel değişimler:

  • Arap harflerini, Arap edebiyatını almaya ve kullanmaya başladılar.
  • Kültürel anlamda da İslam dininin oldukça etkisi altında kalmışlardır. Buna göre de kültürel ögeler şekillenmiştir.

27371
15323
14142
4322
4322
4324
8125
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
10 Yorum