Ülkemizde tarihî eserlerin korunmasına yönelik çalışmaları üstlenen kurumlar

Ülkemizde tarihî eserlerin korunmasına yönelik çalışmaları üstlenen kurumlar
Ülkemizde tarihî eserlerin korunmasına yönelik çalışmaları üstlenen kurumlar hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ülkemizde tarih ve tarihi eser bilinci her geçen gün önem kazanmaktadır. Bu kapsamda yapılan en önemli çalışmalar bu tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması kadar, bunların önemi doğrultusunda halk arasında bilinç oluşturulmasıdır. Halk, ancak bu kapsamda sahip olduğu tarihin, kültürün değerine sahip çıkacaktır.

Geçmiş uygarlıklardan kalan eserlere ve kalıntılara verilen genel bir isimdir. Tarihi eserler eski uygarlıkların kültürü, yaşantısı, inanışları ve ilgili dönemin dokusu hakkında bilgiler verir. Bu tarihi eserler gelecek nesillere ışık tutması bakımından dolayı çok önemlidir. Tarihi eserler yer yüzünde, yerin ve suyun altında bulunabilirler.

Ülkemizde tarihi eserlerin korunmasına yönelik çalışmalar yapan kurumlar şunlardır:

  • Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü
  • Türkiye Anıt Çevre ve Turizm Değerlerini Koruma Vakfı (TAÇ)
  • Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma Vakfı (ÇEKÜL)
  • Tarihi Evleri Koruma Derneği
  • Mimarlar Odası

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde hizmet vermektedir. Tarihten bugüne kalan eserleri korumakla yükümlüdür. Kültür varlıklarının satılmasını engellemek, müzelerde sergilenen eserleri korunmasını sağlamak ilgili kurumun görevidir. Böylece tarihimizin kalıntıları daha yüzyıllar boyunca varlığını sürdürmeye devam edecektir. 

Türkiye Anıt Çevre ve Turizm Değerlerini Koruma Vakfı 1976 yılında Turizm Bakanlığı’nca kurulmuştur. Tarihi eserleri korumak için çeşitli projeler ve uygulama hizmetleri yapmaktadır.

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma Vakfı 1990 yılında kurulmuştur. Kültürel ve doğal değerlerin korunmasına yönelik çalışmalar yapmaktadır.

Tarihi Evleri Koruma Derneği 1976’da kurulmuştur. Geleneksel evlerin korunmasını amaç edinen bu vakıf, kamuoyunda bu bilinci oluşturmak için çalışmalar yapmaktadır.

Mimarlar Odası, Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) bünyesinde bulunmaktadır. Kültür mirasımız olan tarihi eserlerin korunması konusunda çalışmalar yapmaktadır. Bu kapsamda, seminer düzenleme, tarihi eser konusunda kamuoyunu bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapmaktadır.

385
177
115
32
72
93
170
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.