Ülkemizde üretim faaliyetleri nelerdir

Ülkemizde üretim faaliyetleri nelerdir
Ülkemizde üretim faaliyetleri, topraklarımız, hayvancılık faaliyetleri, su kaynaklarımız, turizm varlıklarımız, ormanlarımız, madenlerimiz ve insan kaynakları konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bir yerde ekonomik faaliyetlerin gelişmesinde tarım için gerekli verimli topraklar, sanayi için üretilecek ürünün ham maddesi, ormancılık faaliyetleri için ormanlar, turizm için tarihî varlıklara ve doğal güzelliklere, madencilik için yer altı kaynaklarına ihtiyaç vardır. Ülkemizin kaynaklar bakımından zengin olması ekonominin gelişmesini sağlamaktadır. Ülkemizin ekonomik kaynakları;

1. Topraklarımız: Sıcaklık ve yağış özelliklerine bağlı olarak verimli toprakların olduğu alanlarda buğday, arpa, şeker pancarı gibi ürünler iç bölgelerimizdeki Konya, Kayseri ve Ankara çevresinde yetştirilir. Yağışların bol ve düzenli olduğu Ordu ve Giresun’da fındık, Rize’de çay yetiştirilmektedir. İklimin ılıman olduğu Akdeniz ve Ege kıyılarında ise pamuk, zeytin ve meyve yetiştiriciliği gelişmiştir. Yetiştirilen gıda ürünlerinin işlenerek yeni ürünlerin elde edildiği yerlerde gıda sanayisi gelişmiştir.

2. Hayvancılık faaliyetleri: Büyükbaş hayvancılık yaz yağışları ile yeşeren, gür çayırların ve otlakların olduğu Erzurum ve Kars çevresinde yapılmaktadır. Küçükbaş hayvancılık bozkır bitki örtüsünün olduğu ve engebenin fazla olmadığı ülkemizin iç kısımlarında; balıkçılık deniz kıyılarında, akarsu ve göllerimizde yapılmaktadır. Arıcılık bitki çeşitliliğinin olduğu Muğla, Rize, Hakkari gibi yerlerde yapılmaktadır. Kümes hayvancılığı ülkemizin her yerinde yapılabildiğinden nüfusun ve talebin fazla olduğu Bolu, Manisa ve Balıkesir’de gelişmiştir.

3. Su kaynaklarımız: Denizlerimiz, akarsu ve göllerimizdir. Su kaynaklarımızdan turizm, ulaşım, balıkçılık ve hidroelektrik enerjisi elde edilmesinde yararlanılır.

4. Turizm varlıklarımız: Tarihî alanlar ve doğal güzellikler bakımından zengin olan yerler önemli ekonomik kaynaktır. Şanlıurfa, Ankara, Akdeniz ve Ege kıyılarında yaz turizmi, Erzurum ve Bolu’da kış turizmi; Nevşehir, Trabzon, Gaziantep, Karabük’teki gibi doğal güzellikler doğa turizmi kaynaklarımızdır.

5. Ormanlarımız: Karadeniz ve Akdeniz kıyıları ormanlarla kaplıdır. Ormanlar mobilya ve kağıt sanayisinin gelişmesine katkı sağlamıştır. Ayrıca çeşitli ürünlerle gıda, kozmetik ve ilaç sanayisinin hammaddeleri de ham madde de ormanlarımızdan sağlanmaktadır.

6. Madenlerimiz: Kaynaklar bakımından ülkemiz çeşitli ve fazla miktarda imkânlara sahiptir. Taş kömürü, linyit, demir, bakır, krom ve bor önemli maden kaynaklarımızdandır. Zonguldak, Sivas, Manisa, Kütahya, Eskişehir ve Balıkesir gibi şehirlerimiz önemli madenlerin olduğu yerlerdir.

7. İnsan Kaynakları: Ekonomik faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde nitelikli iş gücü sayesinde üretim yapılabilmektedir. İnsanlar hizmet sektöründe görev yaparak ekonomiye katkı yapmaktadır. İnsan kaynakları ülkemizin genç ve çalışkan nüfusu sayesinde önemli kaynaklarındadır.

13
82
65
58
37
23
94
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.