Ülkemize katkıda bulunan kişiler kimlerdir

Ülkemize katkıda bulunan kişiler kimlerdir
Ülkemize katkıda bulunan kişiler kimlerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ülkemize katkıda bulunmuş kişiler

Mehmet Akif Ersoy: İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy, 20 Aralık 1873 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Yarışmada yazdığı marş birinci seçilmesine rağmen para ödülünü almayı reddetti. Ülkemize veteriner, hekim ve hafız olarak da hizmet veren Mehmet Akif Ersoy, bizlere Safahat adlı bir şiir kitabı da bıraktı.

Seyit Onbaşı: Çanakkale Savaşı sırasında destan yazan kahramanlardan biridir. Tek başına bir top mermisini taşıyarak düşman gemilerinden birini batırmıştır. Geminin batması ile birlikte savaşın seyrini değiştiren Seyit Onbaşı, Balkan Savaşı sırasında da düşman ordularına karşı savaşmıştır. Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde anısına dikilmiş bir anıt bulunmaktadır.

Nene Hatun: 1857 yılında doğan Nene Hatun, tarihimizin en önemli kadın kahramanlarından biridir. 93 Harbi sırasında Erzurum'u savunmak için üç aylık bebeğini evde bırakmıştır. ''Türk, öksüz kalır ama vatansız kalmaz'' sözü, günümüzde hala hatırlanmaktadır. Cephede gösterdiği üstün başarı ile düşman ordusunun geri çekilmesinde etkili olmuştur. Aynı zamanda askerlerimize sık sık moral vermiş ve umut aşılamıştır. Kendisine 1955 yılında ''Yılın Annesi'' unvanı verildi.

Cahit Arf: Ülkemizin gelmiş geçmiş yetiştirdiği en büyük matematikçi olan Cahit Arf, birçok buluşa imza atmıştır. Sadece matematik değil geometri alanında da çalışmaları olmuştur. ''Arf halkaları'' ve ''Arf değişmesi'' gibi ismiyle anılan çalışmalarıyla dünya tarihine geçmiştir. Bugün kullanmakta olduğumuz 10 liralık banknotların üzerinde kendisinin resmi bulunmaktadır.

Safiye Ayla: 14 Temmuz 1907 tarihinde dünyaya gelen Safiye Ayla, tıpkı Sabiha Gökçen gibi Atatürk'ün manevi kızıdır. Atatürk'ün dinlemekten en çok keyif aldığı isim olan Ayla, sesi ve yorumuyla Türk müziğine ayrı bir soluk getirmiştir. Aynı zamanda yaptığı sayısız beste ile müziğimizin dünyada tanınmasını da sağlamıştır.

Nezahat Onbaşı: Kurtuluş Savaşının sayısız kahramanlarından bir diğeridir. Sadece 9 yaşındayken babası ile birlikte savaşa katılmış ve cephede üstün bir başarı sergilemiştir. Kendisine 12 yaşındayken onbaşı rütbesi verilmiştir. Tarihimizde bu kadar genç yaşta onbaşı olmuş başka kişi yoktur. 1. ve 2. İnönü Muharebeleri dışında Konya İsyanında da aktif olarak rol aldı.

Şahin Bey: Gerçek adı Mehmet Said olan Şahin Bey 1877 yılında Gaziantep'te doğdu. Fransız işgaline karşı Antep halkını ayaklandırarak düşman askerlerinin ülkemizden atılmasında önemli bir rol oynadı. Kurtuluş Savaşı dışında, Trablusgarp ve I. Dünya savaşlarında da görev aldı. Günümüzde Gaziantep'in simge ismi olan Şahin Bey, cesareti ve azmi ile milyonlarca kişiye örnek olmaya devam ediyor.

Engin Arık: Ülkemizin yetiştirdiği en önemli fizik profesörlerinden biridir. Bor ve toryum madenleriyle ilgili çalışmalar yapmıştır.

Zihni Derin: İlk Tarım Genel Müdürümüzdür. Yaptığı çalışmalarla Rize’de çay yetiştiriciliğini sağlamıştır. Günümüzde de birçok insan geçimini çay tarımından elde etmektedir.

Jale İnan: Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğudur. Ülkemizdeki birçok antik şehrin kazı çalışmalarına katılmıştır.

Mehmet Ali Kağıtçı: Fransa’da Kâğıt Mühendisliği Okulundan birincilikle mezun olmuştur. Ülkemizde ilk kâğıt fabrikasını İzmit’te o açmıştır.

Nuri Demirağ: Ülkemizin yetiştirdiği başarılı iş adamlarından biridir. Nuri Demirağ, Sivas-Erzurum demir yolu hattını yapmış, İstanbul Yeşilköy’de ilk büyük havaalanını inşa etmiş, ilk uçak fabrikası ve pilot okulunu kurmuştur.

Naim Süleymanoğlu: Olimpiyat şampiyonu Millî haltercimizdir. Halter tarihinin en genç dünya rekortmeni unvanını almıştır. 8 kez dünya şampiyonu olan sporcumuz, 46 kez dünya rekoru kırmıştır. Ülkemize güreş dışında ilk altın madalya kazandıran sporcudur.

Vecihi Hürkuş: Türk pilot, mühendis ve müteşebbis. Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden biridir, Türkiye’nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisidir, Türkiye’nin ilk yerli uçağını üretmiştir.

Aziz Sancar: Türk akademisyen, biyokimyager, moleküler biyolog ve bilim insanı. Hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmıştır.

157
54
53
34
115
32
42
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.