Üniversite tercihinde 10 kural

Üniversite tercihinde 10 kural
Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından sıra tercihlere geldi. Üniversite adayları tercihlerini 23-29 Temmuz’da yapacak.

Tercih listesine en fazla 24 bölüm yazılabilecek.  Eğitimci Hatice Yılmaz ve Cihan Yeşilyurt en çok yapılan hatalar ve dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:

1- KENDİNİZİ TANIYIN: Öncelikle ileride hangi mesleği yaparsanız mutlu olabileceğinizi düşünün. Sabırlı mısınız? Meraklı mısınız? Yetenekleriniz ve ilgi alanlarınız neler? Kişilik özellikleriniz ve yönelimleriniz doğrultusunda liste oluşturun.

2- SONUÇ BELGENİZİ DİKKATLİ İNCELEYİN: Sonuç belgesinin sol alt kısmındaki ‘Sınav Puanları’ ve ‘Başarı Sıraları’ tablosundaki ham puan olan TYT, SAY, SÖZ, EA, DİL ve sağ alt kısmındaki ‘Yerleştirme Puanları’ ve ‘Başarı Sıraları’ tablosundaki yerleştirme puanları olan Y-TYT, Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL puan türlerini doğru ayırt etmek gerekiyor. Ayrıca istenilen programın puan türü de doğru bilinmeli. Örneğin, Turizm İşletmeciliği EA puan türünde. İstanbul Üniversitesi Turizm İşletmeciliği’ne yerleşmek istiyorsa, sonuç belgesindeki Y-EA puanındaki başarı sırasına bakması gerekiyor.

3- PUANA DEĞİL SIRALAMAYA BAKIN: Bu yıl sınavın kolay olması bazı puan türlerinde yığılmalara neden oldu. Örneğin, geçen yıl 300 puan bandında olan bir öğrenciyle bu sene aynı puandaki adayın başarı sırası aynı değil. Bu yüzden puana değil, başarı sırasına göre tercih yapın.

4- KILAVUZU MUTLAKA OKUYUN: ÖSYM’nin yayımladığı, programlarla ilgili bilgilerin, özel koşulların, uyarıların yer aldığı ‘Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu dikkatli inceleyin. Çünkü bazı bölümlerin özel koşulları olabiliyor ya da ücretli olduğunu bilmeyenler yanlış tercihte bulunabiliyor.

5- PROGRAMI ARAŞTIRIN: Birçok aday, listesine yazdığı programın detaylarını araştırmadan, iş olanaklarına bakmadan ‘puanı yettiğince’ tercih yaptığı için üniversiteye başladığında bölümünü beğenmiyor, mutlu olmuyor. Bu hataya düşenlerin sayısı az değil. Her yıl ortalama 600 binin üzerinde üniversite öğrencisi, tekrar sınava başvuruyor.

6- STAJ VE İŞ İMKÂNLARINI ÖĞRENİN: İstediğiniz bölümün ders içeriklerini çok iyi inceleyerek bunları veren akademisyenlerin kim olduğunu öğrenin. Bölümde İngilizce eğitimin olup olmadığına, staj imkânlarına, laboratuvar uygulamalarına, iş bulma durumuna dikkat edin. Sağlıkla ilgili bölümleri yazacaklar mutlaka işyeri ortamını da görsün. Tıp ya da hemşirelik isteyenler, hastanelerin acil servislerinde birkaç saat geçirebilir.

7- KULAKTAN DOLMA BİLGİLERLE LİSTE HAZIRLAMAYIN: İyi niyetli olsalar da bazı tavsiyeler, adayların yanlış yönlenmesine sebep olabiliyor. Örneğin, kendi bankacılık kariyeri sıkıntılı geçen bir akrabanın kesinlikle bankacılık ve iktisatla ilgili bir bölüm yazılmaması gerektiği konusundaki baskısı, gelecekte iyi mali denetçi olacak bir genci engelleyebiliyor.

8- SADECE AİLENİZ İSTİYOR DİYE YAZMAYIN: Yaptığı işten memnun olmayan, okuduğu alanı beğenmeyenlerin yakındığı bir sorun da sadece ailesinin isteğine göre bir yeri yazmak. Bu kişilerin sayısı az değil. Özellikle yüksek başarıya sahip bazı öğrenciler, başka hedefleri ve idealleri olmasına rağmen sadece ailesi çok istiyor diye ilgi duymadıkları ya da kendilerini başarılı hissetmedikleri bir alana yönelik tercih yapabiliyor. Bu yüzden daha  üniversite yıllarında bile sıkıntılar yaşamaya başlayabiliyor.

9- İSTEĞİNİZE GÖRE YAPIN: Adaylar, tercihini istek sırasına göre değil, yüksek başarı sırasından düşük başarı sırasına doğru yapabiliyor. Bu da istediği bir bölüme değil de puanına göre bir yere yerleşmesine neden oluyor. Ayrıca öğrencilerin tercih yaparken dikkat etmediği bir nokta da, o kurumun vakıf mı yoksa devlet üniversitesi mi olduğu. Farkında olmadan bir vakıf üniversitesini yazıp yerleşebiliyor. İstemeden de olsa yaptığı bu tercih sonucunda daha fazla para ödüyor ya da ödeyemediği için üniversite eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalabiliyor.

10- YERLEŞME OLASILIĞI YÜKSEK OLAN PROGRAMLARI LİSTE DIŞINDA BIRAKMAYIN: Bazen adaylar, beklediğinin altında bir sonuç gelmesini gurur meselesi haline getirip, gerçekçi olmayan tercihlerle listelerini dolduruyor. Kazanamayacağı kesin olan yüksek puanlı programları listenin altlarına koyarak kendince acısını çıkarıyor. Yerleşme olasılığı çok yüksek olan bir programın altına yazılan yerleşme olasılığı çok düşük olan programlara ölü tercih diyoruz. Ölü tercihler yerine, gerçekçi tercihlerle listenizi hazırlayın.

Kaynak:Hürriyet

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.