UNO oyunu nedir, nasıl oynanır

UNO oyunu nedir, nasıl oynanır
Uno, ABD'de ortaya çıkan bir kart oyunudur. En az 2 kişi ile oynanır. Oyunun amacı eldeki kartları herkesten önce bitirmektir.

Uno Kart Oyununun Temel Özellikleri

Uno kart oyununda dört farklı renkte (sarı, mavi, yeşil, kırmızı) toplam 108 kart bulunmaktadır. Her renk kartta 0'dan 9'a kadar rakamlar bulunur. Ayrıca, bu kartların yanında herhangi bir sayıya sahip olmayan 5 kart türü mevcuttur. Bunlar; 2 Kart çek (dört farklı renkte ikişer adet), Revors (dört farklı renkte ikişer adet), pas geç (dört farklı renkte ikişer adet), Joker (4 adet), 4 Kart çek & Joker (4 adet).

Uno kartların özellikleri

2 Kart çek: Bu kart ile oynanıldığında bir sonraki oyuncu 2 kart çeker ve o el oynayamaz. Bu kart, sadece aynı renk veya başka bir "2 Kart Al" kartı ile eşleşmesi olursa oynanabilir. Eğer bu kart oyunun başında açılırsa, aynı kurallar uygulanır.

Yön Değiştir: Bu kart ile oynandığında oyunun yönü değişir (oyunun yönü soldan sağa ise, sağdan sola olarak değişir – ya da tersi). Bu kart, sadece aynı renk veya başka bir "Yön Değiştir" kartı eşleşmesi olursa oynanabilir. Bu kartın oyunun başında açılması durumunda, önce kağıdı dağıtan oynar, ardından oyun sol yerine sağdan devam eder.

El Değiştir: Bu kart ile oynanıldığında bir sonraki oyuncu "atlanır" (yani o el oynayamaz). Bu kart, sadece başka bir "El Geçer" kartı eşleşmesi olursa oynanabilir. Oyunun başında bir "El Geçer" kartı açılırsa, dağıtıcının solundaki oyuncu "atlanır" ve atlanan oyuncunun solundaki oyuna başlar.

Renk Değıştir: Bu kart ile oynanıldığında, kartın sahibi oyunda devam edilecek rengi belirleyebilir. ("Joker" kartı atılmadan önce oynanmakta olan renk dahil). Elinizde oynayabileceğiniz başka bir kart olsa bile "Joker" kartı oynayabilirsiniz. Oyunun başında bir "Joker" kart açılırsa, dağıtıcının solundaki oyuncu oyunun rengini belirler.

4 Kart çek & Renk Değiştir: Bu kart ile oynanıldığında, kartın sahibi oyunda devam edilecek rengi belirleyebilir. Ayrıca kartın sahibinden sonraki oyuncu çekme destesinden 4 tane kart çeker ve o el oynama hakkını kaybeder. Ancak bu kart yalnızca elde ıskarta destesindeki renge uygun bir kâğıt yoksa oynanabilir. Eğer oyunun başında açılırsa, kart ortaya atılır ve yeni kart seçilir.

El Değiştir: Bu kart kullanıldığında kullanan kişi kendi destesini istediği desteyle değiştirebilir. Ayrıca Oyunu İstediği Renkte Devam Ettirebilir.

İçi Boş Kağıt: Destede üç tane bulunan bu kartlara istediğiniz kuralları yazarak oynayabilirsiniz.

Uno kart oyunu nasıl biter

  1. Sondan bir önceki kartı oynanıldığında, elde tek kart kaldığının belirtilmesi için oyuncu "UNO" diye bağırması gerekir.
  2. Bir oyuncunun elinde kart kalmadığında tur biter.
  3. Puanlar yazılır ve 500 puana ulaşan oyuncu olana dek oyun tekrar eder.
  4. Çekme destesinde kâğıt kalmadığında ve oyun hala devam ediyorsa, ıskarta destesi karıştırılıp konur ve oyun devam eder.

Uno oyunu kazanma

500 ve üzeri puan yapan oyuncu oyunu kazanır.

Uno puanlama

Üzerinde sayı olan tüm kartlar: Kendi değerleri (0-9 Puan)

2 Kart Al: 20 Puan
Yön Değiştir: 20 Puan
El Geçer: 20 Puan
Joker: 50 Puan
4 Kart Al & Joker: 50 Puan

Kaynak:Eğitim Sistem

0
1
2
1
2
2
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.