Uygurlarda yerleşik hayatın yaygınlaşması ile birlikte sanatın hangi dalları gelişmiştir

Uygurlarda yerleşik hayatın yaygınlaşması ile birlikte sanatın hangi dalları gelişmiştir
Uygurlarda yerleşik hayatın yaygınlaşması ile birlikte sanatın hangi dalları gelişmiştir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Uygurlar, konargöçer bir toplumken dini değişimler ve gelişmeler sonucunda toplumsal olarak rol değiştiren ve tarımla birlikte yerleşik hayata geçen bir Türk toplumu olmuştur. Uygurların yerleşik düzen halinde yaşamaya başlamaları dini olduğu gibi kültürel olarak da etkilerin meydana gelmesini sağlamıştır.

Uygurlarda yerleşik hayatın yaygınlaşması ile birlikte sanatın özellikle resim, heykel, mimari açıdan geliştiği gözlemlenmektedir. Mağara duvarlarına yapılan resimler, taşların yontulmasıyla oluşan heykeller ve barınma, korunma, ısınma amaçlı yapılan mimari eserler sanat değeri taşıyan özgünlüklere sahip eserler olarak ortaya konmuştur. Böylece yerleşik hayata geçiş Uygurlarda farklı sanat dallarının gelişmesini sağlamıştır.

Uygurlar yerleşik hayatı benimsemesiyle sanat alanında resim, minyatür ve heykelde gelişmeler sağlanmıştır. Uygur dönemindeki sanatsal gelişmeler günümüze kadar ulaşmıştır. O dönemden kalan heykel, resim gibi sanal eserleri günümüzde çeşitli müzelerde sergilenmektedir. Yerleşik hayata geçen Uygurlar dini inançları gereğince tapınaklarını inşa etmişlerdir. Heykeller ile tapınaklarını onurlandıran uygarlıklardan biridir.

16
0
1
0
2
2
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.