Uyku bozukluğu, çocuklarda ezberleme yeteneğini azaltıyor

Uyku bozukluğu, çocuklarda ezberleme yeteneğini azaltıyor
Uykuda solunum bozukluğu yaşayan kimi çocuklar, sabahları uyanmakta güçlük çekiyor.

Kimi de geceleri sağdan sola dönerken huzursuz bir şekilde uyanıyor. Kalitesiz bir uykuyla sabaları agresif uyanan çocukların dersleri de bu durumdan nasibini alıyor. Uykusuzluk, sözel hafızayı etkilediği gibi ezber ve konsantrasyon sorunu yaşatıyor...

Horlama ve uyku apnesi olarak bilinen 'uykuda solunum kesilmesi' genellikle orta yaş grubunda görülüyor. Fakat son zamanlarda çocuklarda da görülebilen uykuda solunum bozuklukları, çocukların ders başarısını etkilediği gibi sosyal ilişkilerine de zarar veriyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ferhan Öz, uyku bozukluğunun kelime hazinesi gelişimi, ezberleme ve öğrenme yeteneğini azalttığını söylüyor. Uykuda solunum bozukluğunun, çocukların derslere konsantre olmasını güçleştirdiğine dikkat çeken Öz, "Yapılan çalışmalar çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesine bağlı uyku bozukluklarının dikkat azalmasına, sözel ve hafızaya dayalı yeteneklerde belirgin azalmaya neden olduğunu tespit etmiş. Uyku düzenleri bozulan ve yeterince uyuyamayan çocuklar ayrıca gün boyunca hırçın ve tahammülsüz davranışlar sergiledikleri için öğretmenleri ve arkadaşlarıyla olan iletişimlerinde de ciddi sorunlar yaşayabiliyor." diyor.

Öz, uykuda solunum bozuklukları sorunu yaşayan çocuklarda uykuda oksijen seviyesinin düşmesine bağlı olarak yüz, çene ve ağızda yapısal bozukluklar gibi ciddi gelişim bozuklukları da ortaya çıkabildiğini aktarıyor. Bu çocuklarda gece büyüme hormonunun daha az salgılandığı için kilo artışı ve boy uzamasında da yeterli gelişim sağlanamadığını vurgulayan Öz, tedavi için bademcik ve geniz eti ameliyatını öneriyor.

Öz, uykuda solunum bozukluğu belirtilerini ise şöyle sıralıyor: "Horlama veya hırıltılı solunum, solunumun durması, özellikle baş olmak üzere belden yukarısının terlemesi, üstü açık uyuma, sağdan sola dönerek huzursuz uyuma, başını geriye atarak nefes alabilmek için kendine pozisyon vermesi, sabahları uyanmakta güçlük çekme, sabah başlayan baş ağrısı ve ağız kokusu."

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.