Uzun süren uçak yolculukları sonrasında hissedilen rahatsızlığın sirkadiyen ritimle olan ilişkisini açıklayınız

Uzun süren uçak yolculukları sonrasında hissedilen rahatsızlığın sirkadiyen ritimle olan ilişkisini açıklayınız
Uzun süren uçak yolculukları sonrasında hissedilen rahatsızlığın sirkadiyen ritimle olan ilişkisini açıklayınız konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Sirkadiyen ritim yaklaşık bir günlük süre içerisinde canlıda meydana gelen biyokimyasal, fizyolojik ve davranışsal ritimlerin tekrar edilmesi olarak tanımlanır. Her gün aynı saatte uyuyup aynı saatte kalkan bir kişi çoğu zaman kurulan bir alarma ihtiyaç duymadan güne başlayabilir. Vücut, biyolojik saat olarak nitelendirilen sirkadiyen ritimlerde meydana gelen değişikliklerden genellikle olumsuz etkilenir.
Uzun süren uçak yolculukları sonrasında hissedilen rahatsızlığın sirkadiyen ritimle olan ilişkisini açıklayınız.

Ödev cevabı kısaca : Uzun süren uçak yolculukları sırasında kişiler farklı zaman dilimlerine geçerler, bu da sirkadiyen ritimlerle ilgilidir. Vücut, biyolojik saatini güneş ışığının düşük olduğu veya yüksek olduğu zaman dilimine göre ayarlar. Bu nedenle, farklı zaman dilimlerine geçiş, vücudu sirkadiyen ritimlerle senkronize etmekte zorlanmasına neden olabilir. Özellikle doğal gece-gündüz döngüsünün bozulması, uyku düzeninin bozulmasına, yorgunluğa ve jet lag adı verilen bir rahatsızlığa neden olabilir. Jet lag, vücudun biyolojik saatini yeni zaman dilimine ayarlamak için birkaç gün sürebilir. Bu süreçte kişiler genellikle uykusuzluk, halsizlik, konsantrasyon eksikliği ve sindirim problemleri gibi belirtiler yaşayabilirler. Bu nedenle, sirkadiyen ritimlerin bozulması uzun süren uçak yolculukları sonrasında hissedilen rahatsızlığın bir nedeni olabilir.

0
0
0
1
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.