Vakitsiz öten horozun başını keserler atasözünün anlamı nedir

Vakitsiz öten horozun başını keserler atasözünün anlamı nedir
Vakitsiz öten horozun başını keserle, her söz zamanında ve yerinde söylenmelidir, zamanı gelmeden söylenmesi büyük zararlara yol açabilir, söyleyeni de cezalandırırlar anlamında söylenir.
İnsan, içinde bulunduğu zamanı değerlendirmeli, neyi, ne zaman, nasıl yapacağını iyi bilmelidir. Zamansız söylenen sözler ve yersiz hareketler, kişilerin başına pek çok işler açabilir. Her aklına geleni söyleyen veya yapanlar ile zamanı gelmeden, olgunlaşmasını beklemeden söz söyleyenlerin ve iş yapanların hata yapmaları kaçınılmaz ve bu hatanın cezasını çekmeleri de mukadderdir. Nitekim zamansız öten horozun da insanlara zararı dokunduğu, onları zaman yönünden yanılttığı için kesilmesi böyledir.
 
Söz ve davranışlarda uygun zamanı bilmenin yararını vurgulamak üzere söylenir.

Vakitsiz öten horozun başını keserler, Vakitsiz öten horozun başını keserler atasözünün anlamı, Vakitsiz öten horozun başını keserler anlamı şu şekilde :

Her işin olduğu gibi, her sözün de uygun bir yeri ve zamanı vardır. Uygun olan bir zamanda söylenmeyen, yerli yersiz ortaya atılan, densizce sarf edilen sözler birilerinin tepkisini çeker; rahatsızlığa neden olur, büyük zarara yol açar. Vakitsiz öten horozdan, ancak onu keserek kurtulan insanlar; yerinde ve zamanında konuşmayan insanı da cezalandırıp susturmakta hiç tereddüt etmezler.

Kaynak:Eğitim Sistem

30
32
103
34
14
14
57
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.