Van gölü Bitlis'de nerededir, Van gölünün özellikleri, oluşumu ve tarihçesi hakkında kısa bilgiler veriniz

Van gölü Bitlis'de nerededir, Van gölünün özellikleri, oluşumu ve tarihçesi hakkında kısa bilgiler veriniz
Van gölü Bitlis'de nerededir, Van gölünün özellikleri, oluşumu ve tarihçesi hakkında kısa bilgiler veriniz konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Van gölü Bitlis'de nerededir, Van gölünün özellikleri, oluşumu ve tarihçesi hakkında kısa bilgiler veriniz

Ödev cevabı kısaca : Van Gölü, Van ve Bitlis illeri sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür. Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km²'dir. Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır.

Van gölünün tarihi eski Yunan medeniyetlerine kadar uzanır. Gölün adı Van ilinin sınırlarına da kaldığı için adını bu ilden almıştır. Anadolu'da yaşamış olan Urartularında başkentliğini yapmış olduğu bu bölge, başkenti tam olarak gölün doğusuna kurulmuştur. Van gölünün sahilleri oldukça uzundur. Sahil boyunca adalarda Ermeni kiliseleri ve birkaç manastır bulunmaktadır. 10. yüzyıldan burada kalmış olan Kutsal Haç Kilisesi bölgede en iyi korunmuş tarihi yapılardan birisidir. Bu kilise gölde bulunan Akdamar Adası içerisinde bulunmaktadır.

Gölün tarihini en iyi yansıtan bir diğer anıt ise çevresinde bulunan Van kalesidir. Denizden yüksekliği yaklaşık olarak bu kalenin 1.600 metredir. Akdamar, Adır ve Kuş bu gölün çevresinde bulunan adalardır. Tarihte sit alanı olarak inşa edilen bu adalar turistlerin en çok uğradığı yerlerden biri olmuştur.

Van gölü özellikleri

  • Türkiye'nin en büyük gölüdür.
  • Dünya'nın en büyük sodalı gölüdür.
  • Tuzlu ve sodalı bir özelliğe sahiptir.
  • Tuzlu ve sodalı olmasından ötürü gölde ki biyoçeşitlilik sınırlıdır.
  • Göl içerisinde yaşayan canlıların çeşitliliği bundan ötürü azdır.
  • Van gölü toplamda 3713 kilometrelik bir alana sahiptir.
  • Van gölü denizden tam olarak 1684 metre yükseklikte bulunur.
  • Gölün en derin noktası 451 metredir.
  • Van gölünün ortalama derinliği 175 metredir.
  • Gölde en fazla rastlanan balık inci kefalidir.
  • Göl içerisinde adalar da bulunmaktadır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.