Venüstrafobi nedir

Venüstrafobi nedir
Güzel bir kadın korku yaratabilir mi? Bilim “evet” diyor. Venüstrafobi olarak adlandırılan bu korku erkeklerde yaygın olarak görülüyor.
Fobi denince akla ilk kapalı yer, yükseklik ya da ölüm gelse de son zamanlarda öyle bir fobi ortaya çıktı ki adeta erkeklerin hayatını cehenneme çeviriyor. Bu korkunun adı Venüstrafobi. Yani güzel kadından korkmak. Uzmanlar, erkeklerin çoğunda görülen Venüstrafobi'nin, güzel bir kadın görüldüğünde; terlemeye, kalp artış hızının artmasına ve nefesin kesilecekmiş gibi hissedilmesine yol açtığını söylüyor.
 
Üsküdar Üniversitesi Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin’e göre erkekler, güzel kadınlarla birlikte olmayı hedefleyerek bir yandan rekabette kendisini yüceltmeye çalışırken bir yandan da o rekabete kendini kurban ederek güzel bir kadınla olmaktan kaçabiliyor. Bu kaçınmanın nedenlerinden biri de yetersizlik duygusudur. Bireyin güzel bir kadın gördüğünde bazı fizyolojik tepkileri yaşadığını aktaran Çetin, “Venüstrafobi'de terleme, kalp artış hızının artması ve nefesi kesilecekmiş gibi hissetme semptomlarıyla karşılaşabiliyoruz” diye konuştu.

İDDİASIZ KİŞİLERLE İLİŞKİ TERCİH EDİLİYOR

Karşı tarafı güvenilmez olarak düşünme, kişinin özgüveni ile ilgili sorunu tetikleyebiliyor. Özellikle kaygılı ve çekingen kişiler ya da ilişkilerde güvensizliğe maruz kalmış bir deneyim yaşayanlar, kendilerine kıyasla görünüş olarak daha iddiasız kişilerle ilişki tercih edebiliyorlar.
 
“Kadın, toplumda sorumluluk ve tehdit unsuru olarak görüldüğü sürece erkekte güzel kadın fobisinin oluşması son derece doğal” diyen Çetin, erkeğin; yetersizlik, güvensizlik, tehdit ve baskı gibi unsurları kolaylıkla hissedebildiğini ve güzelliği tamamen farklı bir noktada arayabildiğini belirtiyor.
 
Fobilerin genellikle çocukluk yıllarında yaşanmış olan olayların ya da travmatik durumların etkisi ile ortaya çıktığını da belirten Çetin, bu konuda da şunları söyledi: “İnsan hayatında geçmiş yaşantılar, tetikleyici durumlar, kişilik özellikleri, yetiştirilme tarzlar gibi birçok paydayı bir arada düşünmek daha gerçekçi olacaktır. Bunun dışında düşünce yapısının da önemi oldukça büyüktür.”

Venüstrafobi nedir - (Güzel Kadınlardan Korkma)

Güzel kadınlara karşı duyulan korku basit bir sorun olmanın ötesindedir. Çoğu erkek Venüstrafobi da denilen bu korkuyu gizliden gizliye yaşamaktadır. Bu yazımızda Venüstrafobinin detaylarını ele alacağız.
 
Her insan birilerinden ya da bir şeylerden korkar. Bazı korkular kişiyi kısa bir süreliğine meşgul eder ve eninde sonunda kaybolur. Bazıları ise öyle şiddetlidir ki, kişide büyük bir anksiyete yaratır ve kişinin yaşamını günden güne aksatır. Bu gibi şiddetli ve psikolojik korkular fobi olarak adlandırılır.
 
Sosyal fobi en sık karşılaşılan fobilerden bir tanesidir. Sosyal fobiden müzdarip kişiler, günlük hayatlarında korkuları ile devamlı yüzleşmek zorunda kalırlar. Bu durum da korkularının üstesinden gelmelerini kolaylaştırır.
 
Sosyal fobilerden biri olan Venüstrafobi de erkekleri zor durumda bırakmaktadır. Normalde, çeşitli nedenlerle çoğu erkeğin gözü güzel kadınlardan korkmuş olabilir. Ancak Venüstrafobi, bu korkuyu sosyal, kişisel ve profesyonel davranışları etkileyecek kadar aşırı bir boyuta getirir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.