Veteriner hekim ne iş yapar

Veteriner hekim ne iş yapar
Hayvanları seviyorsanız, hayvan sağlığını korumak, hastalananları tedavi etmek istiyorsanız bu mesleğe ait açıklamaları okumanızı öneririz.

Veteriner Hekim evcil, küçük ve büyükbaş hayvanların sağlığının korunması, hastalıkların teşhisi, tedavisi, hayvanlar arasında salgın hastalık ve hayvandan insana geçen hastalıklarla mücadele, hayvan ırklarının iyileştirilmesi, hayvansal ürünlerin artırılması, bunların insan sağlığındaki yeri konularında çalışmalar yapan kişidir.

Veteriner Hekim;

• Çeşitli koşullara uygun hayvan tür ve ırklarının saptanması, mevcutların iyileştirilmesi, korunması, verimlerini artırıcı yöntemlerin geliştirilmesi ve uygulanması gibi çalışmalarda bulunur,

• Sağlıklı hayvanların yapısı, fonksiyonları, hayvan yetiştiriciliği, üremesi, sağlığı, hayvan beslenmesi ve hayvan yemlerinin üretimi ve muhafaza teknolojisi ile ilgili hukuk konusunda yeterli bilgiye sahip olmaları gerekir,

• Gerekli ameliyat ve tedavileri yapar,

• Hayvansal besinlerin sağlıklı bir biçimde ve yeterince üretilmesini sağlar,

• Hayvan yetiştiricilerini aydınlatmak amacıyla eğitim programları düzenler, yazılı kaynaklar hazırlar,

• Hayvan hastalıklarının önlenmesi için gerekli tedbirleri alır, aşı ve serum gibi ilaçlar üzerinde araştırmalar yapar, var olanları hazırlar ve uygular.

Veteriner Hekim olmak isteyenlerin, inceleme, araştırma merakı olan, iyi gözlem yapabilen, fen bilimlerine ilgi duyan, hayvanlarla ilgilenmekten hoşlanan, çabuk ve doğru karar verebilen, sabırlı, dikkatli, düzenli, sorumluluk sahibi kişiler olması gerekir. Bu mesleği yapan kişiler büroda çalıştığı gibi köylere de gidebilir. Çalışmaları sırasında tepme, düşme, ısırma, tırmalama gibi hayvanlardan gelebilecek tehlikelerle karşı karşıyadırlar. Veteriner Hekimler resmi tatil günlerinde de çalışmak zorunda kalabilirler. Çalışırken iş elbisesi giyer, eldiven ve maske kullanır.

Mesleğin eğitimi veteriner fakültelerinin Veteriner bölümünde verilmektedir.

Veteriner Hekimler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, büyükşehir, il ve ilçe belediyelerinin hayvan hastanesi, hayvan barınakları, kesimhaneler ve gıda denetim birimleri gibi tüm kamu kurum ve kuruluşlarında sağlık kontrol, kalite kontrol, üretme, işletme ve yönetim alanlarında çalışırlar. Kendi iş yerlerini açabilirler. İnsanın gelişmesi ve sağlığını koruyabilmesi için hayvansal besin tüketme ihtiyacının artması yanında, evcil hayvan besleyen insan sayısının artması veterinerlere duyulan ihtiyacı da artırmaktadır. Veteriner Hekimlerin, mezuniyet sonrası bulundukları yörenin Veteriner Hekimler Odasına kayıt olmaları yasal bir zorunluluktur.

Benzer Meslekler;

  • Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Teknikeri
  • Tıp Doktoru

Mesleğin Bilgileri

Meslek Kodu : 2250.01
Meslek Adı : Veteriner Hekim Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Sağlık İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Veterinerler M. Birim Grubu : Veterinerler
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Lisans 

Kaynak:Eğitim Sistem

40
7
236
9
15
7
48
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum