Virüsler, neden zorunlu hücre içi parazittir

Virüsler, neden zorunlu hücre içi parazittir
Virüsler, neden zorunlu hücre içi parazittir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hücresel bir yapıları yoktur, sitoplazma ve enzim sistemleri yoktur. Canlılıklarını devam ettirebilmeleri için canlı bir hücreye ve onun kaynaklarına ihtiyacı vardır. Hücre dışına çıktıkları zaman metabolik faaliyetlerini devam ettiremezler ve kristalleşirler.

Çünkü virüslerin enzim sistemleri, sitoplazması ve metabolizması yoktur. Hücresel yapıya sahip değillerdir. Üremek için mutlaka canlı bir hücreye ihtiyaç duyarlar.

Virüs, sadece canlı hücreleri enfekte edebilen ve böylece replike olabilen mikroskobik enfeksiyon etkenleri. Virüsler; hayvanlardan ve bitkilerden, bakterilerin ve arkelerin de içinde bulunduğu mikroorganizmalara kadar her türlü canlı şekillerine bulaşabilirler.

Virüsler, enfekte hücre içerisinde veya enfeksiyon sürecinde, virionlar ve bağımsız viral parçacıklar halinde bulunabilir. Bir virüsün tüm yapılarını barındıran tek bir virüs partikülüne virion ya da viryon denir ve iki ya da üç parçadan oluşur:

  • DNA veya RNA’dan sadece birisi olabilen viral genom ve genetik materyali taşıyan büyük moleküller;
  • Genetik materyali saran, koruyan ve başka işlevleri de olan kapsid denilen bir protein tabakası,
  • Protein tabakayı saran lipit bir zarf. Virüs parçacıkları sarmal (helikal), kübik veya karmaşık (kompleks) morfolojilerde olabilmektedirler. Virionlar ışık mikroskobuyla görülemeyecek kadar küçük yapıdadırlar. Ortalama bir virion ortalama bir bakterinin yüzde biri büyüklüğündedir.

31
47
31
31
31
32
31
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.