Wilson A. Bentley kimdir

Wilson A. Bentley kimdir
Wilson A. Bentley kimdir, nerelidir, mesleği nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Wilson Bentley, (9 Şubat 1865 - 23 Aralık 1931) kar tanelerini dikkatlice çeken ve günümüze kaydeden Amerikalı meteorolog ve fotoğrafçıdır.

Doğum Tarihi:9 Şubat 1865
Ölüm Tarihi:23 Aralık 1931
Kardeşleri:Charles F Bentley
Mesleği:Meteorolog, Fotoğrafçılık
Doğduğu Yer:Amerika Birleşik Devletleri

Biyografi

Bentley, 9 şubat 1865' de Vermont Jericho' da doğdu. Kar taneleri ile genç iken ailesinin çiftliğinde bu işe başladı. ''Hayatımda beni en çok etkileyen kar taneleri oldu.'' dedi. On beş yaşındayken annesinin ona aldığı mikroskopla gördüğünü çizmeye çalıştı. 15 Ocak 1885'te ilk kar tanesini fotoğrafladı. Hayatı boyunca 2.000' den fazla kar tanesi görüntüsü yakaladı. Kar taneleri erimeden önce kaydedilemeyecek kadar karmaşıktı, bu yüzden bir bileşik mikroskoba bir körüklü kamera bağladı.

Bentley, kar tanelerini "küçük güzellik mucizeleri" ve kar kristallerini "buz çiçekleri" olarak nitelendirdi. İşbirliğiyle George Henry Perkins'in , profesörü doğal tarih de Vermont Üniversitesi'nden Bentley o hiçbir iki kar kristalleri hem olduklarını iddia ettiği bir makale yayınladı. Bu kavram halkın hayal gücünü yakaladı ve National Geographic , Nature , Popular Science ve Scientific American gibi dergilerde başka makaleler yayınladı..Bentley ayrıca bulutlar ve sis de dahil olmak üzere her türlü buz ve doğal su oluşumlarını fotoğrafladı . Yağmur damlası boyutlarını kaydeden ilk Amerikalıydı ve ilk bulut fizikçilerinden biriydi .

23 Aralık 1931' de yaptığı çiflikte zatürre nedeniyle öldü. Yazdığı Kar Kristalleri adlı kitabı McGraw-Hill tarafından yayımlandı.

1. Wilson A. Bentley, çocukken ne yapmayı severmiş?
Cevap
: Küçük bir çocukken kar tanelerini seyretmeyi çok severdi.

2. Wilson A. Bentley, kar tanelerini nasıl incelermiş?
Cevap
: Fotoğraflarını çekip incelermiş.

3. Wilson A. Bentley, merakı sayesinde neyi keşfetmiş?
Cevap
: Hiçbirinin birbirine benzemediğini keşfetmiş.

4. Wilson A. Bentley, niçin “Kar Tanesi Adam” diye anılmaya başlanmış?
Cevap
: Kar tanelerinin ilginç şekillere sahip olduğunu ve birbirine benzemediğini keşfeden adam olarak tarihe geçti için bu şekilde anılmıştır.

Kar Taneleri: Allah'ın Yeryüzüne İndirdiği Eşsiz Mücevherler

Wilson (Alwyn) Bentley ya da diğer adıyla “Kar Tanesi Adam” (1865-1931) ABD’nin Vermont eyaletine bağlı metrekare başına kar yağışı oldukça fazla olduğu küçük bir kasaba olan Jericho'da bir çiftlikte doğdu. Bentley 14 yaşına kadar örgün eğitim yerine evde eğitim gördü, daha sonra birkaç yıl daha devlet okuluna devam etti. Doğaya olan ilgisi ve meraklı yapısı ailesinin dikkatini çekti. Kelebekleri, yaprakları ve örümcek ağlarını incelemeyi çok seven bu genç, her gün hava koşullarının kaydını tutardı. 15. yaş gününde bu meraklı gence mikroskop hediye eden ailesi bu hediyenin Bentley’in hayatında ve çalışma yaptığı alanda çığır açacağını bilemezlerdi herhalde...

Sıklıkla elindeki mikroskopla gözlem yapan Bentley, bir gün mikroskop camına isabet eden kar tanesinin olağanüstü görüntüsü karşısında dehşete kapıldı ve kar taneleri üzerine incelemelerine devam etti. Önceleri tespitlerini çizimlere dökmeye çalışsa da kar tanelerinin çizimler bitmeden erimesi sebebiyle sonraları ailesinin desteği ile 1885 yılında edindiği fotoğraf makinasını kullanarak mikroskobuna düşen görüntüleri kaybetmeden kaydetmeyi başaracaktı…

Hayatının yaklaşık elli yılını 5.000’den fazla olan bu gökyüzü mücevherlerinin incelemesine ve fotoğraflanmasına adayan Bentley’in orijinal fotoğraflarından 500 adedi Smithsonian Enstitüsü'nde muhafaza edilmektedir. 1904 yılında yapmış olduğu bu bağışla kar kristallerinin birçok türünün değerli bilimsel kayıtlarını yangın veya kaza sonucu imha olasılığına karşı koruma altına almayı başarmıştır.

Bentley, ABD’li bir fizikçi olan William J. Humphreys ile birlikte 1931 yılında bu alandaki bulgularını ve fotoğraflarının 2453'ünü içeren “Snow Crystals” adlı kitabını yayınladı. Hayatı boyunca çeşitli bilimsel ve popüler dergilerde kar kristalleri, çiğ taneleri ve diğer atmosferik olaylarla ilgili 60 makalesi yayınladı.

Kendisiyle yapılan bir röportajın sonunda Bentley, derin bir nezaketle, “Yaratan; eserlerinin sınırsız olağanüstülüğü ve güzelliği bakımından eşsiz ve ulaşılmazdır” diyerek hiç kimse bilip takdir etmese bile Yaratanın bu eşsiz eserlerinin güzelliğini ortaya çıkarmaya hizmet ediyor olmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etmiştir.

Ömrü boyunca çalışmaktan mutluluk duyan Bentley, 1931 yılında bir kar fırtınasında yürürken hastalanır ve zatürreeden hayata gözlerini yumar...

0
1
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.