Ya Allah ne demek

Ya Allah ne demek
Ya Allah ne demek, Allah isminin anlamı, faziletleri ve sırları nedir, ya Allah celle celalühü kaç kere okunmalı bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Allah ismi Arapçadan dilimize geçmiş olan ''Elihe'' sözcüğünden türetilmiştir. İlah, yüce, ulu olan anlamına gelir. İslam inancına göre göğün yedi katını, gezegenleri, insanları ve diğer tüm canlıları yaratan Allah'tır.

Dinimizde Allah birçok farklı isimle ve sıfatla anılır. Allah'ın isimlerine Esma'ül Hüsna, yani En Güzel İsimler denir. Allah'ın sıfatları ise subuti ve zati sıfatlar olmak üzere ikiye ayrılır.

Ya Allah kelimesi günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bir tanesidir. Ya Allah kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı şu şekildedir: Bir işe başlarken güç kazanmak için söylenen bir söz

Allah Teâlâ; varlığı zorunlu olandır, bütün övgülere lâyık olandır; birdir, tektir, eşsizdir, doğmamıştır, doğurmamıştır. Varlığının başlangıcı ve sonu yoktur. Hiç bir şeye muhtaç değildir. Hiç bir şeye benzemez; hiç bir şey de O’na benzemez. Her türlü kemâl sıfatlarla muttasıftır, her türlü eksikliklerden yücedir.

Allah ism-i celâli, bütün esmâ-i hüsnâ’nın anlamlarını ve husûsiyetlerini kendisinde toplayan, sadece Allah’ın zâtına mahsus bir özel isimdir. Hiçbir varlığa isim olarak verilemez. Arapça da dahil hiç bir dilde herhangi bir kelime “Allah” isminin yerini tutamaz. Bu sebeple hiç bir dile çevrilmez. Zâten özel isimler başka dillere çevrilmeksizin olduğu gibi kullanılır.

Arapçadaki “ilâh” ve “ma’bûd”; Farsçadaki “hudâ” ve “yezdan”; Türkçedeki “tanrı” ve “çalab”; İngilizcedeki “god”; Fransızcadaki “dieu” vb. çeşitli dillerde tanrıyı ifâde için kullanılan kelimeler hiçbir şekilde “Allah” isminin yerini tutamaz. Allah ism-i celâlinin pek çok özelliğinden birisi şudur: Beş harften oluşan “Allah ( اَلَّلُ )” isminin başındaki elif atılsa “lillâh ( لَِِّ)” kalır. “Allah için” demektir ve aynı anlam korunur. Birinci “lâm” atılsa “lehû ( لَهُ )” kalır. “O’nun için/Allah için” demektir. Aynı anlam yine korunur. İkinci “lâm” atılsa, “hû ( هُ)” kalır. Hû’nun aslı “hüve ( هُوَ )”dir. “Hüve = O” da, Allah’a işaret eder. Bunların her birisi Kur’ân-ı Kerîm’de geçmektedir.

Ya Allah ismi özellikleri ve faydaları:

Lafza-i Celal’in bir sürü faydaları ve özellikleri, havas kitaplarında sayılmıştır. Bunların bir çoğu tecrübe edilerek nakledilmiştir. Bunlardan bir kısmı aşağıda verilmektedir.

  • İmam-ı Gazali ‘ye göre, Cuma günü 1000 (bin) kere “Allah“ ismini zikreden kimse evliyalar arasına girer.
  • Cuma günü, Cuma namazından önce 100 kere “Allah” diyen kimsenin istediği şey yerine gelir.
  • her gün 1000 defa bu ismi şerifi zikreden kimse, manen terakki eder ve selim bir kalbe ulaşır.
  • Yüce Allah’ın bu cami(toplayıcı) ve şerefli ismi bir hastaya (200) defa okunsa, hastanın eceli gelmemiş se şifaya kavuşur.
  • her kim bu yüce ismin zikriyle meşgul olursa, kalbinde Allah sevgisinden başka her şey silinir. Gönlüne ilahi tecelliler ve nurlar dolar. İnsan, cin, hayvan gibi hiç bir şerli ve zararlı varlık kendisine zarar veremez.
  • Bu ismi yazıp üzerinde taşıyan ve aynı zamanda zikreden kimse, çok soğuk havalarda bile soğuktan müteessir olmaz.
  • Hastalıklardan kurtulup şifa bulmak isteyen bir kişi, temiz bir kase içine (66) defa lafza-i Celali yazıp yağmur yada kaynak suyu ile bozarak hastaya içirilirse hastanın eceli gelmemişse Allah’ın izniyle şifaya kavuşur.
  • her namazdan sonran(100) kere Kelime-i tevhidi (LA İLAHE İLLALLAH) okuyan kimse, gaflet, unutkanlık ve kalp kasvetliğinden kurtulur.

2
0
2
0
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.