Yapay ve doğal sınıflandırmanın özellikleri

Yapay ve doğal sınıflandırmanın özellikleri
Yapay ve doğal sınıflandırmanın özellikleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yapay Sınıflandırma: Canlıların dış görünüşlerine, yaşadıkları ortama ve organlarının görev benzerliklerine bakılarak yapılan sınıflandırmadır. Aristo döneminde yapılan sınıflandırma şekli yapay sınıflandırmadır ve günümüzde geçerliliğini yitirmiştir.

Doğal Sınıflandırma: Canlıların evrimsel ilişkilerini yani akrabalık derecelerini göz önüne alan sınıflandırmadır. Bu tip sınıflandırmada; hücre tipi ve sayısı, protein benzerlikleri, beslenme şekli, fizyolojik ve embriyolojik benzerlikler gibi birçok özellik dikkate alınır.

Canlılar benzer ve farklı özelliklerine göre ayrılır ve belirli bir gruplandırmaya tabii tutulurlar. Canlıların benzer özelliklerine göre sınıflandırılmasına ise sınıflandırma denmektedir. Canlıların sınıflandırılması ile ilgili çalışmalar yapan bilim dalına ise Biyosistematik adı verilmektedir.

Yatay sınıflandırma; yatay sınıflandırmanın diğer adı Ampirik sınıflandırmadır. Yapay sınıflandırmaya göre canlıların dış görünüşlerine ve yaşadıkları çevreye bakılır. Ancak günümüzde yapay sınıflandırma çok fazla kullanılmamaktadır.

Yapay sınıflandırma; temel analog (görevdeş) organlar ve şekil benzerliğine dayanmaktadır.

Doğal sınıflandırma; Doğal sınıflandırmanın diğer adı Filogenetik sınıflandırmadır. Doğal sınıflandırma, canlıların dokularına, organlarının köken bağlantılarına bakılarak yapılan bir sınıflandırma türüdür.

Doğal sınıflandırma; homolog (kökendeş) organlar ve kalıtsal benzerlik temeline dayanmaktadır.

Bu çalışmalar sayesinde canlılar belirli özelliklerine ve kriterlerine bağlı olarak belirli canlı gruplarına ayrılırlar ve böylece canlılar belirli bir sistematiğe göre gruplandırılmış olur.

126
324
52
26
42
20
324
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.