Yavuz Sultan Selim Mısır’ın fethi için izlediği siyaseti açıklayınız

Yavuz Sultan Selim Mısır’ın fethi için izlediği siyaseti açıklayınız
Yavuz Sultan Selim Mısır’ın fethi için izlediği siyaset hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Öncelikle Memlükler hazırlanmasın diye seferin İranlılar üzerine olduğunu bildirecek elçiler göndermiş, hafif toplarla sefer çıkmış, Donanma’yı Suriye üzerinden Mısır’a doğru harekete geçirmiştir. Ardından savaşta Avrupa’dan top alan Memlükler bu topları kullanamasın diye Memlükler’e yandan saldırarak hem Mercidabık’da hem de Ridaniye’de galip gelerek Mısır’ı almıştır.

Yavuz Sultan Selim, dokuzuncu padişah padişah olarak 1512-1520 tarihleri arasında padişahlık yapmıştır. Mısır’ın fethi ile Osmanlı’nın altın çağ yaşamasında önemli bir devri başlatmıştır. Yavuz Sultan Selim, doğu ve güne sınırlarının korunması için önemli hamleler yapmayı planlamıştır.

İran üzerine seferler yaparak öncelikli olarak doğu hattını korumak ardından batıya yönelmek istemiştir. Bu nedenle doğu seferlerine devam ederek Memluk Devleti’ne de son vermiş ve Mısır’ın fethedilmesini sağlayarak Hicaz bölgesini de Osmanlı’ya katmıştır. Kudüs, Mekke, Medine bu şekilde Osmanlı toprakları haline gelerek Hilafet de Osmanlı Devleti’ne geçmiştir. İstanbul hilafetin merkezi olmuştur.

345
508
72
239
236
34
501
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.