Yazın başı pişenin, kışın aşı pişer atasözünün anlamı

Yazın başı pişenin, kışın aşı pişer atasözünün anlamı
Yazın başı pişenin, kışın aşı pişer, yazın o sıcağında durmadan, güneşe aldırmadan çalışıp kazanan, yiyeceğini hazırlayan kişi kışın rahat eder; hiç sıkıntı çekmez.

Her şeyin bir zamanı olur. Çalışılması gereken çağlarda boş durmayanlar, daha sonra karşılaşacakları zor şartlarda huzur içinde olurlar. Ancak sözgelimi gençliğini boşa geçiren bir kişinin ihtiyarlığında pek çok güçlükle karşılaşacağı muhakkaktır. Nitekim yazın güneş altında çalışan rençber de kışlık geçimini kazanmış olur ve kışın rahat eder. Zamanı iyi değerlendirmek gerektiğini tavsiye için söylenir.

Yazın başı pişenin, kışın aşı pişer anlamı şu şekilde :

1. Yazın o sıcağında durmayan, güneşe aldırmadan çalışıp kazanan, yiyeceğini hazırlayan kişi kışın rahat eder; hiç sıkıntı çekmez.

2. Gençlikte çalışıp kazanan, har vurup harman savurmayan, varlık edinen kişi ihtiyarladığında rahat eder; sıkıntı çekmeden hayat sürer.

Yazın keyifli yerlerde tembel tembel oturan kimse, kışın yiyecek bulamaz. / Gençliğinden kazanç peşinde koşmayıp zevke dalan kimse, hastalığında ve ihtiyarlığında perişan olur. Yazın güneş altında tarlasını ekip biçen kimse, kışlık yiyeceğini hazırlamış olur. Gençken çalışıp mal mülk edinen kimse yaşlanınca rahat eder.

44
143
29
93
43
46
186
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
3 Yorum