Yazının gelişimi, Türk yazı sanatı, alfabeler

Yazının gelişimi, Türk yazı sanatı, alfabeler
Yazının gelişimi, Türk yazı sanatı, alfabeler gibi konular bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yazı, insanlık açısından büyük bir öneme sahiptir. Yazılı tarihin başlangıcının yazı ile olduğu kabul edilmektedir. Bu kapsamda ilk olarak kabul edilen yazılı evraklar yapılan anlaşmalar, tutulan kayıtlar olarak bilinmektedir.

Insanlar yazı adına ilk olarak belirli figürler kullanmışlardır. Bu figürler resimlerin daha ikonik hale getirilmesi ile meydana gelmiştir. Zaman içerisinde duyulan ihtiyaç ile bu figürler daha kapsamlı hale gelmiş ve alfabeler meydana gelmiştir. Dünyanın dört bir yanında birçok toplum farklı alfabeler üretmiştir.

Türk yazı sanatı, alfabenin ve yazının geldiği noktanın görülmesi adına büyük önem taşımaktadır. Bu sanat aynı zamanda hat sanatı olarak da bilinmektedir. Sözün, fikirlerin insan ruhunda bıraktığı etkinin estetik kurallar göz önünde bulundurularak yazıya aktarılması olarak da bilinmektedir. Özellikle Osmanlı döneminde hat sanatı altın çağını yaşamıştır. Bu kapsamda Osmanlı'ya bu sanatı miras bırakan en önemli hattatlardan bir tanesi olarak Şeyh Hamdullah görülmektedir.

2206
1136
1649
476
476
740
3156
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum