Ye kürküm ye deyiminin anlamı

Ye kürküm ye deyiminin anlamı
Bu yazımızda sizlere ye kürküm ye deyiminin anlamı, açıklaması, hikayesi nedir kısaca bilgiler vereceğiz.

Ye Kürküm Ye Deyiminin Anlamı:

İnsanın kendisine değilde kılığına gıyafetine önem vermek. İnsanların giyim kuşam düzgünlüğüne kişilikten daha çok değer verdiğini, saygı gösterdiğini anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Ye kürküm ye deyimi sıklıkla kullanılan deyimler arasında yer almaktadır.

Ye Kürküm Ye Deyiminin Hikayesi:

Zamanında Nasrettin Hoca’yı bir düğüne davet etmişler. Nasrettin Hoca üzerini değiş­tirmeden gitmiş düğüne. Düğün meclisi epeyce kalabalıkmış. Herkes birden sofraya alınamayacağı için parça parça çağrılmış davetliler. Birinci sofra kurulmuş kalkmış, ikinci sofra kurulmuş kalkmış, üçüncü sofra derken, hoca bakmış kendini çağıran yok. Kalkmış evine git­miş. Günlük giysilerini çıkarıp gösterişli samur kürkünü giyip geri dönmüş düğüne.

Hoca daha kapıdan girmiş ki, gözler üzerine düşmüş. “Aman hocam sofraya buyur” “Aman  hocam buraya buyur” diyerek herkes hocaya iltifat etmeye başlamış. Hoca, sofraya oturunca çorbanın suyuna kürkünün bir ucunu batırmış. “Ye kürküm ye, bu ziyafet bana değil sana” demiş.

İşte böyle, insanın kişiliğine, kültürüne, bil­gisine değil de dış görünüşüne değer verilen durumlar için kullanılır bu deyim.


Deyim Nedir?

Genellikle gerçek anlamından uzaklaşmış birden çok sözcükten oluşan, bir kavramı ya da durumu karşılayan kalıplaşmış sözcük gruplarıdır.

Daha fazla deyim için tıklayınız.

Deyimlerin Genel Özellikleri

Deyimler, duygu ve düşünceleri bir bütün olarak anlatan, en az iki kelime ile kurulan, bir kavramı yada bir fikri belirlemek için ortaya çıkan kalıplaşmış gramer birlikleridir.

Kaynak:Eğitim Sistem

2
0
0
1
1
601
8
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.