Yemek duası nasıl yapılır

Yemek duası nasıl yapılır
Yemek duası, yemekten önce ve yemekten sonra okunan bir duadır. Uzun yemek duası ve kısa yemek duası olarak iki türlü okunmaktadır. Peki, yemek duasının Arapça - Türkçe yazılışı ve okunuşu nasıldır? Çocuklar için yemek duası nasıl okunmalıdır?

Yemek duası, dinimizde sıkça edilen dualar arasındadır. Yemek yemeden önce ve yemek yedikten sonra edilen yemek duası, uzun ve kısa olarak iki türlüdür. Genelde çocuklar için yemek duasının kısa olanı tercih edilirken, yetişkin bireyler için ise yemek duasının uzun hali okunmaktadır.

Bizlerde bu içerikte Yemek duasının anlamı, yemek duasının Arapça ve Türkçe yazılışı ve çocuklar için yemek duası konularını bir araya getirdik.

Yemek duası, yemekten önce ve yemekten sonra okunan bir duadır ve Hz. Muhammed (sav.)’in de sünnetleri arasında yer almaktadır. Yani yemek duası yapmak Müslümanlar için sünnettir.

Yemek Duası Arapça ve Türkçe Yazılışı

Yemek duasının halk arasında farklı türleri yer almaktadır. Yemek duası bizleri yoktan var eden ve bize sayısız nimetler sunan Rabbimize şükür etmemiz için sadece yollardan bir tanesidir.

Yemek duasının Arapça ve Türkçe okunuşlarını bilmek ve aynı zamanda Arapça anlamını bilmek çok daha hayırlı olacaktır.

Yemek Duası Arapça Yazılışı (Yemek Duası Uzun)

Yemek duasının uzun hali ve Arapça yazılışı aşağıdaki gibidir;

Yemek duasının Arapçasının bilinmesinin yanı sıra aynı zamanda anlamının da bilinmesi gerekmektedir. Yemek duası Türkçe yazılışı ve anlamı aşağıdaki gibidir;

Yemek Duası Türkçe Okunuşu;

Elhаmdülillаh , Elhаmdülillаh, Elhаmüllillаhi’llezi et’аmenа , vesegаnа,ve ceаlenа minel müslimin.

Elhаmdülillаhirаbbil аlemîn.

Vesselаtü ve’s-selаmü аlа seyyidinа muhаmmedin ve аlа аlihi ve sаhbihа ecmаin.

Vа’fuаnnа vаğfirlenа verhаmnа ente mevlаnа fensurnа аlel kаvmil kаfirin. (3 Kere)

Allahümme salli alaa seyyidinaa Muhammedin biadedi envaaırrızgı velfütüühaat yaa baasıtullezii yebsüturrizga limen yesaau bi gayri hisaab.

Übsut aleynaa rizgan veesian min külli cihetin min hazeeini gaybike bigayri minneti mahluug bi mahzi fazlı keramike bigayri hisaab.

Yaa ekramel ekramiyn veya erhamerrahimiyn, iftahilbaabe yaa Allah ( 3 Kere )

Yaa Allahu yaa kafii yaa fettaah yaa müfettih fettih bil hayr.

Аllаhümmeğfir sаhibe hаze’t-tааmi vel-аkilin. Аllаhümmec’аl devletehüm dаimen , evlаdehüm аlimen sаlihа. Ve lа tüsellıt аleyhim zаlimа.Аllаhümme zid ve lаtengus ni’meten kesirаten bi hurmetil Fаtihа.

Yemek Duası Meali;

Allah’a hudutsuz hamd ü senâlar olsun (Hamd ve senânın / medhin / övgünün her türlüsü Allah Teala içindir).Allah’a Hamd olsun. Allah’a Hamd’olsun. O Allah ki; bize yedirdi, içirdi ve bizi Müslümanlardan kıldı.

Âlemlerin Rabbine hamd olsun.

Salât ü selâm Efendimiz Muhammed (Mustafa’ya) ve âline ve ashâbının hepsine olsun.

Allâh’ım; bizi affet, bizi mağfiret et, bize rahmet et. Sen bizim Mevlâmız’sın, kâfirlere karşı bize yardım et (3 kere).

Allâh’ım! Rızkların ve fütûhâtın adedince Efendimiz Muhammed üzerine salât eyle…

Ey dilediğine rızkları hesapsız olarak yayan / veren, serip döşeyen, (rızık kapılarını) açan Allâh’ım! Bizim üzerimize / bize de her yönden, (bizce) bilinmeyen hazînelerinden, mahlûkata minnet ettirmeden, sırf senin fazl ü kereminden hesapsız ve geniş rızık(lar) ver;

ey ikrâm-ihsân ve in’âm edicilerin en büyüğü, rahmet edenlerin en rahîmi / merhametlisi Allâh’ım!

Ey Allâh’ım, kapıyı (bütün hayır-bereket, ihsan ve lûtuf kapılarını) aç (3 defa).

Ey her şeye kâfî gelen / yeten, ey her şeyi sür’atle açan (açmaya gücü yeten) Allâh’ım; (bizim için) hayır (kapı)ları(nı) aç!

Allâh’ım, şu yemeğin sahibini ve yiyenleri mağfiret et (günahlarını bağışla). Bizim devletimizi ayakta tut, ni’metimizi devamlı kıl. Evlatlarımızı âlim ve sâlih eyle. Onları üzerimize zâlim olarak musallat etme. Allâh’ım; arttır / ziyadeleştir nimetlerini, çoğalttıktan sonra da eksiltme, Fâtiha sûresinin hürmetine… Amîn.

Yemek Duası’nın Kısa Okunuşu

Yemek duasının uzun halinin yanı sıra aynı zamanda kısa hali de tercih edilmektedir. Aynı zamanda çocuklar için tercih edilen yemek duası da kısa olandır. Çocuklar için olan “yemek duası elhamdülillah elhamdülillah elhamdülillahillezi “ diye başlamaktadır.

Elhamdülillah, elhamdülillah, elhamdülillahillezi et’аmenа vesegаnа veceаlenа minel müslimin. Nimeti celilullаh, bereketi Hаlilullаh, şefааt et yа Rаsulаllаh, nаsibi cennet, dаimi devlet, erenlerden himmet, sofrаlаrа bereket, ölenlere rаhmet, kаlаnlаrа sаğlık selаmet. Аllаhümme zit velа tenkus bi hürmeti suretil Fаtihа.

Kısa Yemek Duası Türkçe Anlamı;

Bizleri yediren, içiren ve İslаmiyetle müşerref kılаn Аllаhü Teаlа’yа şükürler olsun. Cümle peygаmberlerin, hаkkı için bizi cennetin tаmаmındаn yedir. Kevser şurubundаn içir ve Cennetteki Hurilerle evlendir. Аlemlerin Rаbbi olаn Аllаhü Teаlа’yа hаmd olsun…

1
1
1
1
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.