Yeniçerinin mensup olduğu taburu bırakıp başka bir tabura geçmesine ne ad verilirdi

Yeniçerinin mensup olduğu taburu bırakıp başka bir tabura geçmesine ne ad verilirdi
19. yüzyılda Osmanlı Devletinde yeniçeriler arasında büyük kavgalara yol açan bir yeniçerinin mensup olduğu taburu bırakıp başka bir tabura geçmesine ne ad verilirdi sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru : 19. yüzyılda Osmanlı Devletinde yeniçeriler arasında büyük kavgalara yol açan bir yeniçerinin mensup olduğu taburu bırakıp başka bir tabura geçmesine ne ad verilirdi 

A- Kazan devirmek
B- Kaşık kırmak
C- Baston kırmak
D- Semer devirmek

Doğru Cevap: Semer devirmek

Yeniçerilik şehrin külhanî kültürünün ve kendine özgü edebiyatıyla argosunun kaynağını oluşturur. Semer devirme, baklava alayı, hamam baskını, balta asma, yeniçeri kahvehaneleri, hâne-konak baskınları, her türlü tecavüz ve her türlü rezalet yeniçeri şehir eşkıyalığının kara safhasını teşkil eder

Semer devirmek: Bu deyim Yeniçeri Ocağı içerisinde bir yeniçerinin bir ortadan diğerine geçişini ifade etmekteydi. Bu geçişler genellikle kavgalı gürültülü olurdu. Reşad Ekrem Koçu’nun güzel anlatımından alıntılayarak: Bunu da hemenbilaistisna genç yoldaşlar, kaşı gözü yerinde, eli ayağı düzgün civelekler yapardı; bir moda salgını haline gelmiş it kıyafetinden bahsetmiştik, yalın ayağına bir Galata yemenisi, bir güzel tütün kesesi, bir güzel çubuk, hele başına sarmak üzere iki endaze boyunda hindkârî bir şal alındı mı, delikanlı, “Yeni yoldaşlarım beni korur !..” diyerek semeri devirirdi. Kaçan yoldaşlarından intikam almak nasıl bir namus meselesi bilinirse, kandırıp kaçırdıkları genci himaye etmek de öylece bir namus meselesi kabul edilmişti ve iki yeniçeri ortası artık kanlı bıçaklı yekdiğerinin düşmanı kesilir, birbirlerine nerede rastlarlarsa amansızca vuruşurlardı. İşte bu semer devirme vakası zamanla halk arasında “gönül verme” şeklinde kullanılmaya başlandı.  Böylece yeniçeriler farkında olmadan dilimize ve edebiyatımıza da bir katkı da bulunmuş oluyorlardı.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.