Yer şekillerinin gösteriminde kullanılan yöntemler neler olabilir

Yer şekillerinin gösteriminde kullanılan yöntemler neler olabilir
Yer şekillerinin gösteriminde kullanılan yöntemler neler olabilir, Okulunuzdaki coğrafya haritalarında yer şekillerinin gösteriminde yaygın olarak kullanılan yöntem hangisi olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

1. Yer şekillerinin gösteriminde kullanılan yöntemler neler olabilir?

A –  GÖLGELENDİRME YÖNTEMİ: Haritanın kuzeybatısında 45° bir açıyla bakıp gölgelendirme bakışıdır. Çok kullanılan bir yöntem değildir.
B – TARAMA YÖNTEMİ : Bir yerin eğimin gösteren şekilde  taranarak yapılır. Eğimi fazla olan yamaçlar kısa, kalın ve sık çizgilerle taranarak, eğimi daha az olan yamaç ve düzlükler  ince, uzun ve seyrek çizgilerle taranarak yapılmaktadır. Daha çok yeryüzü şekilleri hakkında bilgi verir.
C – KABARTMA  YÖNTEMİ: Daha çok maket olarak hazırlanmış olup günümüzde üç boyutlu olarak hazırlanmaktadır. Daha çok görsel amaçla kullanılır.

D – RENKLENDİRME  YÖNTEMİ: Daha çok Topografya haritalarında kullanılan yöntemdir. Ait olduğu yerin yüksekliklerini belirlenen renkler içinde ifade eder.

Örnek olarak 2000 – 1500 – 2000 m > Kahverengi
500 – 1000 m > Sarı verebiliriz.

5. İZOHİPS YÖNTEMİ: Deniz seviyesinden itibaren belli yükseklikler belli renklerle ifade edilir. En çok kullanılan yöntemdir. Eğimler ve yeryüzü şekilleri hakkında bilgi verir.

2. Okulunuzdaki coğrafya haritalarında yer şekillerinin gösteriminde yaygın olarak kullanılan yöntem hangisi olabilir?

 Haritalarda yer şekillerinin gösterilmesinde kullanılan yöntemler:

  • Kabartma Yöntemi
  • Renklendirme yöntemi
  • İzohips yöntemi

Kaynak:Eğitim Sistem

0
1
0
0
0
0
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.