Yeryüzünde farklı iklim özelliklerinin görülmesinin sebepleri neler olabilir

Yeryüzünde farklı iklim özelliklerinin görülmesinin sebepleri neler olabilir
Yeryüzünde farklı iklim özelliklerinin görülmesinin sebepleri neler olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ülkemizde farklı iklim tiplerinin görülmesinin en önemli nedenleri Türkiye'nin dünya üzerindeki konumu, yükselti ve yeryüzü şekillerdir.

  • Yükselti farklılığı, yeryüzü şekilleri
  • Denize uzaklık
  • Karasallık
  • Bitki örtüsü
  • Etki eden rüzgarlar

İklim, yeryüzü üzerinde geniş coğrafyaları etkileyen hava olaylarının bitki örtüsü, yeryüzü şekilleri, toprak özellikleri ve canlılık faaliyetleri üzerindeki etkisiyle meydana gelmektedir. Yeryüzünde farklı iklim özellikleri yaşanmaktadır. Bunun fiziksel nedenleri de bulunmaktadır.

Dünyanın kendi ekseni etrafında dönerken, güneş etrafında da dönmesi, ısı ve sıcaklık farklarının oluşması, basınç merkezlerinin oluşması, nem oranlarının yağış meydana getirmesi gibi durumların yeryüzünde farklı noktalarda farklı iklim özelliklerinin meydana gelmesi anlamına gelmektedir. İklimin geniş coğrafyalar üzerindeki etkisi ısı, sıcaklık, nem, buharlaşma, basınç merkezlerinin sürekli olarak değişmesinden ileri gelmektedir. İklim coğrafya ve doğal hayat üzerinde etkilidir.

Bütün bu etkenler Türkiye'de farklı iklim tipleri oluşturur. Türkiye dünya üzerinde orta kuşakta yer alan bir ülkedir. Türkiye'de Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve Karasal iklim görülür.

İç bölgelerde Karasal iklimin görülme sebebi Karadeniz ve Akdeniz Bölgesinde dağların denize paralel olması neden ile yağmur bulutlarının iç bölgelere geçememesinden kaynaklanır.

İç bölgelerde görülen Karasal iklim gece ile gündüz yaz ile kış arasına sıcaklı farkının çok olduğu iklimdir. İç bölgelerin denize olan uzaklığı ve yükseltisinin çok olmasından dolayı yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer.

1624
917
1245
745
675
357
1561
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
3 Yorum