Yeryüzünde, insandan başka kaç canlı türü yaşamaktadır

Yeryüzünde, insandan başka kaç canlı türü yaşamaktadır
Yeryüzünde, insandan başka kaç canlı türü yaşamaktadır? Araştırınız. Okyanuslardaki akıntılar olmasaydı ekosistem nasıl etkilenirdi? Tartışınız.

1. Yeryüzünde, insandan başka kaç canlı türü yaşamaktadır? Araştırınız.

Şimdiki verilere göre Dünya'daki canlı türü sayısı sekiz milyon yedi yüz bin. Uzmanlar bu canlıların çok küçük bir kısmını tanıyıp inceleyebildi. Henüz adı bile konmamış olan türler ise yaşam tehlikesi içinde...
Birleşmiş Milletler Çevre Koruma Programı'nın yeni araştırmasına göre Dünya 8 milyon 700 bin canlı türüne ev sahipliği yapıyor. Ancak hepsinin tanımlanmasının bin yılı bulabileceği söyleniyor... Dünyada 8 milyon 700 bin canlı türü var.
 
80 ülkeden 2 bin 700 bilim insanının katılımıyla gerçekleşen araştırmadan bu sonuç elde edildi.
Daha önce sadece 1 milyon 200 bin canlı türü tespit edilebilmişti.
 
Birleşmiş Milletler Çevre Programı ve Microsoft Araştırma Merkezi'nin ortaklaşa yaptığı son araştırmaya göre yeryüzünün yüzde 70'i suyla kaplı olmasına rağmen tespit edilen türlerin dörtte üçü karada yaşıyor.
 
Ancak uzmanlardan önemli bir uyarı da var. yeryüzünde yaşayan canlıların bir çoğunun nesli tanımlanamadan tükenebilir.
 
Zira araştırmada türlerin çok büyük bir kısmı isimlendirilemedi.
Bugünkü yöntemlerle bunun yaklaşık bin yıl sürebileceği belirtiliyor.
 
Biliminsanları son araştırmada 8 milyon 700 canlı türü tespit etsede aslında doğal hayattaki canlı türlerinin 100 milyonu bulabileceği tahmin ediliyor.
 
Günümüzde bilim insanları her yıl 15 bin yeni tür keşfediyor.
Teknolojinin ilerlemesiyle araştırmaların hızlanabileceği söyleniyor.
 
2. İnsanın da içinde olduğu tüm canlılar, yaşamak için birbirlerine muhtaç mıdır? Araştırınız.
 
3. Kuşların ya da böceklerin olmadığı bir dünyada neler değişirdi? Araştırınız.
Böcekler doğanın hademesidir, ayrıştırıcısıdır. Çürümüş ve doğaya kazandırılabilir olan her şeyi parçalarlar ve çabuk ürerler. İşte bu üremenin önüne geçilmesi için iyiki kuşlar var.
İşte kuşlarda bu böcekleri , solucanları kurtları (elma kurdu falan ) yiyerek doğadaki ayrıştırıcı gücü dengede tutar.
Ayrıca kuşların şen şakrak sesleri ile doğanın eşsiz güzelliği tamamlanmakta ve bazen bize moral açısından bazende diğer canlılar için temizlikçi gibi olmasıda gayet güzeldir (örneğin gergedanın tepesindeki kuş gibi .)
Ayrıca kuşlar ve böcekler olmasa doğada ayrıştırıcı kesimin yükü gittikçe artardı .Çünkü bakteriler tek başına yeterli değildir.
 
4. Aşağıdaki gazete haberinden ve ön bilgilerinizden yararlanarak yeryüzündeki biyoçeşitliliğin azalmasında etkili faktörlerin neler olabileceğini söyleyiniz.
Bir canlı türünün habitatının bozulması, doğal bitki örtüsünün tahrip olması ve canlıların besin kaynaklarının yok olmasına neden olur. Habitatların yok olması veya zarar görmesine yol açan faktörler biyolojik çeşitliliğin azalmasına ve türlerin yok olmasına neden olur. Bu nedenle biyolojik çeşitliliğin azalması ve türlerin yok olmasına etki eden faktörler;
 
▪ İklim değişikliliği,
▪ Kirlenme,
▪ Doğal kaynakların aşırı kullanımı,
▪ Kentlerin genişlemesi,
▪ Hızlı nüfus artışı,
▪ Sulak alanların kurutulması,
▪ Tarım ve ormancılık faaliyetlerinde makineli tarım ve ilaçlama yapılması,
▪ Endüstri faaliyetleri sonucu atık maddeler oluşması,
▪ Aşırı avlanma (hayvanların kürk ve deri için avlanması),
▪ Küresel ısınma,
▪ Erozyon,
▪ Evcil hayvan satışıdır.
▪ (*) Sürdürülebilir olmayan kaynakların kullanımı,
▪ (*) Ayrıca insanların fildişi, kuş tüyleri, çeşitli hayvanların kürkleri ve yılan derileri gibi merakları her yıl milyonlarca hayvanın ölmesine yol açar. Öldürülenlerin yanı sıra bir o kadar hayvan da hayvanat bahçeleri, evcil hayvan satışı ve laboratuar deneyleri için yakalanmaktadır. Bu olaylar biyolojik çeşitliliğin azalmasına neden olur.
 
5. Dünya Siyasi haritasından ve aşağıdaki Dünya Biyoçeşitlilik haritasından yararlanarak a ve b sorularını defterinize cevaplayınız.
a. Biyoçeşitliliğin kritik ve tehlikeli durumda olduğu ülkelere örnekler veriniz. Bu durumun nedenleri hakkında düşüncelerinizi yazınız.
İklim çeşitliliğinin az olduğu kurak bölgelerde,Dünyanın şekli 30 derece enlemlerinde olması vs. gibi nedenler bir ülkenin biyoçeşitliliğin çok kritik ve tehlikeli bir hale gelmesini sağlar.
 
Daha sınırda olan ülkelerde görülebilir.Mesela Asya Kıtasının İç bölgelerinde denizden uzak olan ülkelerde biyoçeşitlilik kritik ve tehlikeli durumadır. Ya da tek bir iklimin sahip olduğu ülkeler ve kutup iklimine sahip olduğu ülkelerde görülebilir.
 
Ama Türkiye gibi üç tarafı denizlerle çevrili farklı iklim tiplerinin görülmesi farklı yükseltilerin olması ve dört iklimi de belirgin olarak yaşaması ve en önemlisi orta enlemlerde yer alan bir ülke olması onu biyoçeşitliliğin en zengin olduğu Avrupa ülkesi yapmıştır.
 
b. Biyoçeşitliliğin tehdit altında olduğu ülkelere örnekler veriniz.
Sanayisi ileri ülkeler ve sömürülen Afrika, Petrol çıkaran Ortadoğu ülkeleri
Örnek:
Japonya : İnsanları hava kirliliğinden maske ile gezer
Afrika Ülkeleri : Ormanları sürekli tahrip edilmektedir.
Suudi Arabistan ve Kuveyt:  Yapılan çalışmalarda havası en kirli ilk 10 ülke arasındadır.

6. Okyanuslardaki akıntılar olmasaydı ekosistem nasıl etkilenirdi? Tartışınız.

Sıcak ve soğuk su akıntıları gittikleri yerlerin iklim yapısını değiştirir. Sıcaklık üzerinde etkilidir. Bazı alanlarda çölleşmeye neden olurken bazı soğuk alanlarda ılımanlaştırıcı etkisi vardır.
 
Eğer akıntılar olmasaydı bu saydıklarımız değişecek birçok yerin iklim yapısı farklılaşacaktı. Buda oraya ayak uyduran canlıların farklı olmasına neden olacaktı.
 
Denizlerde ısı değişlikleri çok ani olur, oksijen ve tuz oranı değişirdi. Bu durum balık ve diğer deniz canlılarının ölümüne neden olurdu.
 
Okyanuslar:
-Soğuk Havayı Yumuşatır: Akıntı sistemlerinden sıcak akıntıların bir kısmı, oluştukları sıcak bölgeden, daha düşük sıcaklığı olan bölgelere ilerleyerek ısıyı yükseltirler. Örneğin Japonya'da Kuro fiiyo sıcak su akıntısının etkisi ile kışlar, bulunduğu enleme göre olması gerektiğinden daha ılık ve nemlidir, yöre bu iklim sayesinde zengin bir doğal bitki örtüsüne sahiptir. Golfstream sıcak su akıntısı ile Norveç, yer aldığı enlem dairesine göre daha ılık ve bol yağışlı kışlara sahiptir.
-Sıcak Havanın Bunaltıcı Etkisini Azaltır: Soğuk akıntıların bir kısmı ise soğuk bölgelerden veya yüzeye çıkan soğuk dip sularından kaynaklanırlar ve su sıcaklığı 150C olmasına rağmen bulundukları sıcak enlemlerde soğuk akıntı olarak hissedilirler. Bu nedenle sıcaklığı düşürürler ve havanın bunaltıcı etkisini azaltırlar. Örneğin sıcak Afrika'nın Namibya kıyıları boyunca kuzeye akan Benguala soğuk su akıntısı, ısının önemli ölçüde düşmesine neden olurken, benzer etki Fas kıyıları boyunca Kanarya Adalarında ve Güney Amerika'nın batısında bulunan ülkelerden biri olan Peru'da ise Humbolt soğuk su akıntısına bağlı olarak meydana gelir.

Kaynak:Eğitim Sistem

7
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.