Yeryüzünün canlı yaşamına uygun olabilmesinde atmosferin ne tür etkileri olmuştur

Yeryüzünün canlı yaşamına uygun olabilmesinde atmosferin ne tür etkileri olmuştur
Yeryüzünün canlı yaşamına uygun olabilmesinde atmosferin ne tür etkileri olmuştur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yeryüzünün canlı yaşamına uygun olmasında atmosferin çok önemli etkileri olmuştur. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

Atmosfer beş katmandan oluşur. Bu tabakalarda bulunan gazların yüzde 21’i oksijenden, yüzde 78’i azottan ve kalan yüzde 1’i helyum, karbondioksit, hidrojen ve neon gibi çeşitli gazlardan oluşur ki, bu oranla atmosfer, canlıların yaşaması için çok uygun bir ortamı onlara vermiştir.

Atmosfer yağmur, dolu, kar ve benzeri hava olaylarının meydana gelmesini sağlayarak; canlıların ihtiyaç duyduğu mevsim değişikliklerini ve maddeleri onlara vermiştir.
Atmosferin en önemli etkisi, hem bir ısı hem de ışık kaynağı olan Güneş’ten gelen zararlı ışınları tutması ve yeryüzünden yansıyan ışınların atmosfer dışına çıkmasını önlemesidir. Bu etkisiyle atmosfer, hem yeryüzünün çok fazla ısınmasını hem de çok fazla soğumasını önlemiştir. Böylece atmosfer, canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için ihtiyaç duydukları ortalama sıcaklığı onlara vermiştir.
Atmosferin içerdiği azotun yeryüzüne etkisi çok büyüktür. Bu sayede bitkiler azotu yakalayarak toprağa aktarmış ve orada tutmuşlardır.

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.