YGS Öncesi Nasıl Beslenmeli ?

YGS Öncesi Nasıl Beslenmeli ?
YGS 2016 sınavı yaklaşırken, uzmanlar sınav öncesi öğrencilerin dikkat etmeleri gerektiği beslenme önerilerini paylaşmaya başladı.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı’ndan Diyetisyen Nermin Çelikay, “Sınavlarda başarıyı etkileyecek hiçbir besinin tek başına mucizevi etkisinin olmadığı bilinmeli, sağlıklı ve başarılı olmak için yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uyulması gerektiği unutulmamalı” diyor. Çelikay, sınav için son hazırlıklar yapılırken beslenmeye yönelik göz önünde tutulması gereken önerileri şöyle sıralıyor:

EN ÖNEMLİ ÖĞÜN KAHVALTI

– Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltı. Düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanılmalı ve sınav günü mutlaka kahvaltı yapılmalı. Gece boyu açlıktan sonra vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için acil olarak enerjiye gereksinim duyduğundan kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat daha çabuk dağılıyor, baş ağrısı ve yorgunluk oluşabiliyor. Yapılan araştırmalar iyi kahvaltı yapan öğrencilerin daha başarılı olduklarını ortaya koyuyor. Yeterli enerji ve besin öğelerini sağlayan bir sabah kahvaltısında peynir ve yumurta olmazsa olmazlardan biri. Çünkü sizi uzun süre tok tutar, midenizin kazınmasını önler. Ayrıca birkaç dilim ekmek, pekmez, tahin, zeytin ile mevsimine uygun olan sebzelerden domates, yeşil biber, salatalık, maydanoz veya meyve de bulunmalı.

AÇIKTA SATILAN YİYECEKLER TERCİH EDİLMEMELİ

– Sindirim rahatsızlıklarına ve zehirlenmelere yol açabileceği için dışarıda ve açıkta satılan yiyecekler tercih edilmemeli.

FINDIK, FISTIK VE CEVİZ

– Ders çalışırken, şeker ve şekerli besinler, cips, gazlı içecekler gibi gıdaların yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları ve kuru meyvelerin tercih edilmesi önemli. Bunun yanında fındık, fıstık ve cevizin tüketilmesi de yararlı. Bu besinler sinir iletimini olumlu yönde etkiliyor. Bu da uyanık kalma ve enerjinin tamamen kullanılmasını sağlıyor. Ayrıca yağ asitleri beyin hücrelerinin çalışmasında da önemli.

BİR GÜN ÖNCEYE DİKKAT

– Sınavdan bir gün önce kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinler tüketilirken dikkatli olunmalı.

SINAV SIRASINDA ŞEKER YEMEYİN

– Halk arasında şeker ve şekerli besinlerin dikkati ve algılamayı arttırdığına yönelik yanlış inanışlar bulunuyor. Kahvaltıda ve sınav sırasında şekerler, şekerli meşrubatlar, hazır meyve suları gibi basit şekerli gıdaları tüketmemeye özen gösterin. Beynimiz enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullanıyor. Ancak yoğun karbonhidrat tüketimi gevşemeye ve uyku halinin artmasına sebep olabiliyor. Bu nedenle, sınav sırasında basit şekerler veya çikolata yerine doğal karbonhidrat kaynağı kuru meyveler tüketilmeli.

YAĞLI VE TUZLU YEMEYİN

– Sınavda su tüketiminin sıvı ihtiyacını karşılayacağı, hem de konsantrasyonu arttıracağı unutulmamalı. Susamaya neden olacağından, sınav öncesi öğünde yağlı ve tuzlu besinlerden kaçınılmalı.

KAHVE YERİNE IHLAMUR

– Sınav öncesinde çay, kahve, kolalı içecekler gibi kafein içeren besinlerin yerine süt, meyve suyu, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmeli. Kafein içeren yiyecekler adrenalinin serbest kalmasına, böylece stres düzeyinin artmasına neden olabiliyor. Ayrıca kafeinin diüretik (idrar söktürücü) etkisi de hatırlanmalı. Diüretik etki yüzünden sınav esnasında zor anlar yaşanabilir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.