Yoğurdunuzu kendiniz yapabilirsiniz

Yoğurdunuzu kendiniz yapabilirsiniz
Hazır yoğurtlar, içerisindeki katkı maddeleri sebebiyle tümşifasını kaybettiği gibi sıhhatimizi de bozuyor. Ama en fazla 1 saat vakit ayırarak evde doğal yoğurt yapabiliriz. “Tutmaz” diyeendişeleniyorsanız haberimizde ipuçları da bulabilirsiniz.

YOĞURT YAPIMI…

Malzemeler: 1 litre doğal süt, 1 yemek kaşığı organik yoğurt, 1 tatlı kaşığı şeker, bir fiske tuz

Yapılışı: Sütü kaynatın, daha sonra ılımaya bırakın. Fazla ılıtmayın. (Serçe parmağınızı kenardan süte batırdığınızda, parmağınız yanmayacak ama sıcaklık hissedilecek) Eğer bu sıcaklıktaysa mayalanma zamanı gelmiştir. Bir kâseye bir yemek kaşığı ev yoğurdunu koyun, üzerine şeker ve tuzu da atıp karıştırın. İçine biraz sütten koyup iyice çırpın. Sütün içine döküp, maya her yerine dağılana kadar karıştırın. Tencerenin ağzını kapatın, ama buharın çıkması için, bir kürdanla kapağın hafif aralık kalmasını sağlayın. Daha sonra tencerenin her yerini bir bezle sarın. 5-6 saat bu şekilde kalsın. Örtüsünü açın ve buzdolabına kaldırıp en az 6 saat kadar dinlendirin. Yoğurdun fazla sulu olduğunu düşünüyorsanız, temiz bir mutfak havlusunu hafifçe yoğurdun üstüne serin. Böylece suyu çekilir.

Yoğurdu fırında da yapabilirsiniz.  Sütü mayaladıktan sonra kabı bezle örtmek yerine, soğuk fırına koyun. Ama kabın ağzı açık olmalı. Kapatılırsa yoğurt sulanır. Sadece fırının kapağını kapatın. Fırını asla yakmayın. Bu şekilde 4-6 saat kalsın. Bu süre sonunda buzdolabına alın.

YOĞURT TUTMADIYSA…

Süt çok  ılık mayalandığı için tutmadıysa, yoğurt kabını sıcağa yakın su dolu bir leğenin içine oturtup üzerini kapatın. Birer saat arayla kontrol edin. Tutmuşsa sudan çıkarın.

Sütten kaynaklanan bir sorun sebebiyle tutmadıysa yapacak bir şey yok. Ancak bu sütün  içine biraz daha yoğurt katıp ateşte bir taşım kaynatın. Böylece peynir için kullanabileceğiniz süt kesiği elde edebilirsiniz.

İPUÇLARI…

Yoğurt mayalarken paket süt kullanmayın, asla tutmaz. Organik sütü tercih edin, eğer bulamadıysanız günlük süt kullanın.

Küçükbaş hayvanların sütünden yapılan yoğurt sert olur.

Yağlı süt, yoğurdun daha iyi tutmasını sağlar.

Yazın mayalanan sütün üzerini fazla örtmeyin, sulanıp ekşir. Ama kışın üzerini daha sıkı sarın.

Mayanın içine katılan şeker mayalanmayı hızlandırır, tuz ekşimeyi geciktirir.

Mayayı fazla kullanmayın, yoğurdu ekşitir.

Yoğurdun koyu kıvamlı olması için; kabın üzerine kapak yerine buharın kolayca çıkabileceği bir süzgeç kapatın.

Kap, mermer gibi sütün sıcaklığını çabuk alacak bir zemin üzerine değil, ahşap bir zemine ve sıcaklığını koruması için kalın bir bezin içine oturtulmalı.

Mayaladıktan sonra üzerini örttüğünüz sütü, çok bekletmeyin. Yoksa sulanır ve ekşir. Erken açarsanız da yoğurt tutmaz. İdeal bekletme süresi yazın 2,5, kışın da 6 saattir.

Yaptığınız yoğurttan gelecek seferki yoğurt için biraz maya ayırın.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.