Yörünge ve orbital kavramları arasındaki farklar nelerdir

Yörünge ve orbital kavramları arasındaki farklar nelerdir
Yörünge ve orbital kavramları arasındaki farklar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Soru : Yörünge ve orbital kavramları arasındaki farklar nelerdir? Yazınız

Cevap : Yörünge, Gökbilimde, bir gökcisminin bir diğerinin kütleçekimi etkisi altında izlediği yola yörünge adı verilir.

Çekirdek etrafında elektronlar belirli enerji seviyelerinde bulunur. Elektronların çekirdek etrafında bulunma olasılığının en yüksek olduğu bölgeye orbital denir.

Yörünge nedir

Yörünge, Bohr atom kuramına göre atom çekirdeği çevresinde elektronların yer alabileceği enerji düzeylerine ya da kabuklarına verilen addır.

Orbital nedir

  • Orbital, elektronların atom çekirdeği etrafındaki yörüngelerde (Enerji seviyelerinde) bulunma olasılığının en fazla olduğu hacimsel bölgelere denir.
  • Bir yörüngede kaç orbital bulunduğunu hesaplamak için n² ifadesi kullanılır. (n = baş kuantum sayısıdır.)

Şimdi görüldüğü gibi orbital dediğimiz ifade ile yörünge aynı mekanda geçmektedir. Elektronların yer alabileceği genel yerlere yörünge, bulunma ihtimallerinin fazla olduğu yere(aynı mekan üzerinde) ise orbital deriz.

624
803
257
212
211
264
449
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.