Yüzü güzel olanın huyu da güzeldir atasözünün anlamı nedir

Yüzü güzel olanın huyu da güzeldir atasözünün anlamı nedir
Yüzü güzel olanın huyu da güzeldir, insanın yüzü, içinin aynasıdır. Güler yüz her zaman güzeldir: Hoşgörülü, iyi niyetli, uyuşma eğilimli, temiz yürekli kişilerde bulunur. İçinde kötülük yatan kişinin duyguları da yüzüne vurur,kendisini çirkinleştirir.

Bundan dolayı yüzünü güzel bulduğumuz kimsenin, anlarız ki huyu da güzeldir. İnsanların yüzü kalplerinin aynasıdır. Yüzü güzel görünen, güleç, hoş edalı kişilerin huyu da çoğunlukla güzeldir. Kişilerin yüzüne bakılarak konuşulduğu içindir ki yüzünden ferahlık duyulan kişilere çabuk ısınır ve onların güzel kişiler olduklarına inanırız. Nitekim yüzü güzel olan insanların çoğu güzel huylu, iyi niyetli, samimi ve fedakâr olurlar, içinde kötülük bulunan kişi istese de şirin görünemez.

İyi huylu olmak için öncelikle güler yüzlü olmak gerektiğini vurgulamak üzere söylenir.

Yüzü güzel olanın huyu da güzeldir atasözünün anlamı, Yüzü güzel olanın huyu da güzeldir anlamı şu şekilde:

Çoğunlukla kabul edilir ki, yüzü güzel olanın içi de güzeldir. Bu bakımdan insanın yüzü, içinin aynası olarak görülür. Eğer bir insanın yüzü hiç gülmez, asık suratlı olmaya devam ederse, o insanın katı yürekli, hoşgörüsüz, içinin de kötülükle dolu olduğuna hükmedilir. Eğer kişi güler yüzlüyse bu takdirde hoşgörülü, samimî, iyi yürekli, içten, duygulu, yumuşak huylu ve temiz olduğuna karar verilir. O hâlde denebilir ki, yüzü güzel görünen kişinin huyu da güzeldir.

Huy ne demek - Huy veya mizaç psikolojide içe veya dışa dönüklük gibi bireyin kişiliğini ifade eden sıklıkla öğrenilmişten ziyade doğuştan geldiği kabul edilen davranışlardır. Mizaç için pek çok sınıflandırıcı şemalar geliştirilmiş olsa da akademik olarak genel bir fikir birliği yoktur.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.