Zekeriya Peygamber (a.s.) hayatı kısaca bilgi veriniz

Zekeriya Peygamber (a.s.) hayatı kısaca bilgi veriniz
Hz. Zekeriya’nın hayatı hakkında kısaca bilgi veriniz, Hz. Zekeriya (a.s.) hakkında peygamberler tarihi ve Genel Ağ gibi kaynaklardan bilgi edinin, Zekeriya Peygamber (a.s.) hakkında bilgiler vereceğiz.

Hz. Zekeriya (a.s.), İsrail oğullarından gönderilen bir peygamberdir. Peygamber olarak görevlendirildiği dönemde, Yahudi inancına mensup kişilerin de değer verdikleri Beyt-il Makdis'de çok sayıda put vardı. Buradaki putlara tapan insanları tek bir Allah inancına davet etmekle yükümlüydü.

Soyu Süleyman (a.s.)'a uzayan Hz. Zekeriya'nın babasının ismi Azan, dedesinin ismi Müslim, büyük dedesinin ismi ise Sadun'dur. Hz. Zekeriya(a.s), dostu İmran'ın kızı Elisa ile evlendi. Hz. İsa (a.s.)'ın annesi Hz. Meryem ile Elisa kardeştir.

Hz. Zekeriya (a.s.), uzun bir süre sapkınlık içerisindeki insanlara Allah'ın varlığını ve birliğini anlatıp, onların Allah'a kulluk etmelerini sağlamakla mükellefti.

Hz. Zekeriya, soyu Hz. Süleyman’a dayanan bir peygamberdir. Kendisi, Hz. Süleyman’ın soyundan sayılan Elisa ile evlenmiş ve bu ikisinden Hz. Yahya dünyaya gelmiştir. Hz. Zekeriya, Hz. İsa’nın babasız olarak doğmasından sonra Yahudilere karşı Hz. Meryem’in yanında durmuştur. Ancak bu kavmi ikna etmeyi başaramamıştır.

Meryem Suresi, Hz. Zekeriya'dan bahsetmektedir

Meryem kıssalarında da yer verilen hayatı, sapkın insanları doğru yola iletmekle meşguldü. 120 yaşına kadar hiç evlat sahibi olmamıştır. Soyunun devam edemeyecek olmasından endişelenen Hz. Zekeriya (a.s.)'a bir erkek evlat müjdelenmiştir. Meryem Suresi'nde de hayatından kesitler anlatılan Hz. Zekeriya (a.s.)'ın oğlunun adı Yahya'dır. Hz. İsa (a.s.) doğduktan sonra, İsrailoğulları Hz. Zekeriya (a.s.)'a karşı kin beslemeye başlamıştır. Allah'ın peygamberini kabul etmeyerek, O'nu şehit etmişlerdir.

Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de kıssası anlatılan peygamberlerden biri de Hz. Zekeriya’dır (a.s.). Hz. Zekeriya (a.s.), İsrailoğulları’na gönderilmiş peygamberlerden biridir. Babasının adı Berhiya’dır. Onun soyu, babası Berhiya’dan itibaren Hz. Süleyman’a (a.s.) ve Hz. Davut’a (a.s.) kadar uzanmaktadır.

Geçimini marangozluk yaparak sağlayan(2) Hz. Zekeriya (a.s.), İsrailoğullarının ileri gelenlerinden biriydi. Kur’an-ı Kerim, Hz. Zekeriya’yı (a.s.); Hz. Yahya (a.s.), Hz. İsa (a.s.) ve Hz. İlyas (a.s.) ile birlikte, Allah’ın (c.c.) hidayete erdirdiği salih kullar arasında saymıştır. Hz. Zekariyya’nın ihtiyarlığında bir çocuğu olmuştur ve Yüce Allah’ın (c.c.) emri gereğince Hz. Zekeriya’nın (a.s.) oğluna “ Yahya” adı verildi.

Hz. Zekeriya’ya (a.s.), yaşlılık zamanında Allah (c.c.) tarafından lütfedilen Hz. Yahya (a.s.), ömrü boyunca hep hayırlı bir evlat olmuştur. Zekeriya (a.s.) gibi onun oğlu Hz. Yahya’yı (a.s.) peygamberlikle şereflendirmiştir. Ancak İsrailoğulları haksız yere hem Hz. Zekeriya Peygamber’in (a.s.) hem de Hz. Yahya’nın (a.s.) canına kıymışlar, onları şehit etmişlerdir.

5044
4349
3070
868
868
881
2910
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
14 Yorum